• Search form

18.03.2017 | 11:40

Poetski slem u Radionici integracije

Poetski slem u Radionici integracije

Nesvakidašnje veče slem poezije biće održano 18. marta u Radionici integracije u Beogradu, uz učešće pesnika umetničke grupe “Poezin” - osnivača tog udruženja Milana Mijatovića, te Simonide Banjeglav, Katarine Kovačević, Gorana Živkovića Gorkog i Đorđa Đorđevića.

Slem pesnici će izvoditi svoje stihove bez papira, na performerski i izražajan način, spremni da, kako su najavili, “razbucaju učmalu atmosferu svakidašnjice”.

Milan Mijatović, osnivač Poezina i idejni tvorac Slem studija, objavio je nekoliko knjiga, ali taj podatak smatra nebitnim, jer ga najviše zanimaju nastupi uživo i poezija koja živi na sceni. Fanatički radi na mapiranju slem izvođača u Srbiji i regionu.

Goran Živković Gorki, rođen u Nišu, trostruki je dobitnik nagrade za najboljeg slem pesnika Srbije (2011, 2013. i 2015) na Međunarodnom književnom festivalu u Novom Sadu. Objavljivao je poeziju u književnim časopisima i zbornicima, a piše, putuje i nastupa od 2007. godine. Njegova poezija podržava koncept poetskog performansa bez papira, uz pratnju jednog ili dva muzička instrumenta (trube, saksofona, bubnjeva ili električne gitare), kao i projektora i filmskog platna koji služi kao pozadina i vizuelna podrška izvođaču.

U koautorstvu s Miljanom Milanovićem, priredio je zbornik poezije “Tortu kroz prozor” (2020), a Niški kulturni centar objavio mu je 2012. knjigu “SPALIPAČITAJ”, koja je osvojila Brankovu nagradu za najbolju prvu zbirku poezije u Srbiji.

Đorđe Đorđević piše pesme od 12. godine, po profesiji je filolog, a bаvi se i sаvremenim teаtrom. Pokušаvа, kako navodi, dа bude što iskreniji u svojim pesmаmа i dа kroz njih iskomunicirа sа drugimа i tako bar na tren iskorači iz sopstvene autističosti i usamljenosti.

Simonida Banjeglav iz Beograda, slemerka Poezina, pobednica je takmičenja za najboljeg slem pesnika Srbije 2016. godine, koje je Društvo književnika Vojvodine organizovalo u okviru Međunarodnog književnog festivala u Novom Sadu.

Diplomirala je 1997. godine na katedri za etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti, a magistrirala 2003. Autorka je zbirki poezije “Stihopatologija za odrasle” (2007), “Knjiga perspektivne poezije” (2008), “Pesničenje u tri runde” (2010) i “Ovde i sada” (2011). Objavljivala je pesme i u periodici (Književne novine). Dobitnica je, između ostalog, prve nagrade na Međunarodnom festivalu poezije u Tuzli, te nagrade Udruženja Krug na Disovom proleću u Čačku 2009.

Katarina Kovačević, takođe rođena u Beogradu, po obrazovanju je filolog i kulturolog, a bavi se socijalnim temama. Svakodnevicu, kako navodi,  proživljava veoma burno, a poetski performans i slem sada su njena umetnička kuća. “Na ovaj način mi je jedino moguće (a nekako i lepo) zakukati, pobesneti, nasmejati se, oduševiti se... Ovo vidim kao priliku za preispitivanje sebe, oslobađanje drugih, smislenu kritiku, aktivizam i emocionalno jačanje”, navela je Katarina Kovačević o svom radu.

Poezin prvi put gostuje u Radionici integracije, koju je 2008. godine osnovao glumac Predrag Miki Manojlović, afirmišući princip integracije i inkluzije kroz umetnost.

Poetsko slem veče u Radionici integracije (Savska br. 9, drugi sprat) počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, crtez, 24.2.1998.
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav