• Search form

18.01.2013 | 12:39

Koliko politika utiče na nas?

Koliko politika utiče na nas?

Kulturni centar Beograda gostuje u Centru za savremenu umetnost u Renu (CRIEE) u Francuskoj izložbom “Dve linije života ili zašto zec voli korov” sa radovima 11 umetnika i umetničkih grupa poreklom sa prostora bivše Jugoslavije koja, polazeći od pojma demokratije, problematizuje odnos ličnog i političkog.

Na izložbi učestvuju umetnici poreklom iz Beograda, Pančeva, Bečeja, Čakovca, Zagreba, Tuzle i Ljubljane - nekih od gradova nekadašnje Jugoslavije, a današnje Srbije, Slovenije, BiH i Hrvatske: Radoš Antonijević, Damir Avdić, Boogie, Uroš Đurić, Vlatka Horvat, IRWIN, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Aleksandar Maćašev i Stephen Gee, Vladimir Nikolić, Zoran Todorović i Dragoljub Raša Todosijević.

Izložba će biti otvorena 18. januara nastupom Damira AvdićaDemokratija”, a rezultat je zajedničkog rada kustoskinja Mie David i Zorane Đaović Minniti koji su opisale kao proces.

Polazeći od demokratije kao pojma, zapitale su se u kojoj meri politika zapravo utiče na naše živote.

Posle istraživanja koje su uradile među prijateljima, pokazalo se da postoje dva paralelna toka života: jedan je lični, na koji utičemo u većoj meri, a drugi politički, na koji ne možemo da utičemo sasvim direktno. Baveći se upravo tim odnosom ličnog i političkog, istraživale su šta demokratija znači za ljude oko njih. Pozvale su umetnike iz Srbije, kao i nekoliko umetnika sa područja bivše Jugoslavije, smatrajući da su upravo velike različitosti kako u umetničkom izrazu, tako i u politickim stavovima, zapravo ono što demokratija znači za nas.

Mia David i Zorana Đakovic Minniti vodiće kroz izložbu 19. januara. 

Izložba KCB-a realizovana je u okviru evropskog projekta saradnje “A.C.T. Democ(k)racy”, a biće otvorena u CRIEE-u do 10. marta.

Vođenja su najavljena i za 25. januar i 14. februar.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav