• Search form

13.11.2012 | 13:06

Nagrade 7. Pravo ljudski filmskog festivala

Nagrade 7. Pravo ljudski filmskog festivala

Film Pedra Filipea Marquesa “Onakvi kakvi jesmo” pobednik je sedmog Pravo ljudski filmskog festivala u Sarajevu, dok u programu za mlade “Zumiraj prava” pobedio “Ai Weiwei: Bez kajanja” Alison Klayman, a specijalno priznanje žirija dodeljeno je filmu “Prava društvena mreža” koji su režirali Isis Thompson, Ludovica Fales i prošlogodišnji pobednik Srđan Keča.

Pobednički film sedmog Pravo ljudski festivala, završenog 12. novembra, skromni je omaž starijem paru, koji gleda i reflektuje se na svet iz vizure njihovog doma.

Prema mišljenju petočlanog žirija, film obiluje nenametljivim humorom i svakodnevnicu pretvara u poetsku i političku stvarnost.

“Reditelj mudro nalazi razne uglove i pristupe unutar ograničene scenografije kako bi zabeležio jedinstvene intimne scene”, istakao je žiri u obrazloženju.

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki filmovi nastali kao rezultat šestodnevne radionice dokumentarnog filma “Ko je video Video?!”, te filmovi nastali u sklopu radionice animiranog filma.

U okviru radionice dokumentarnog filma, predstavljena su četiri kratka rada nastala pod mentorstvom Ludovice Fales, Guillerma Carerasa-Candija, Srđana Keče i Vladimira Tomića, uz učešće 16 mladih ljudi iz čitave BiH. Time je najavljen novi festivalski sadržaj - škola dokumentarnog filma.

Kao rezultat radionice animiranog filma, prikazani su kratki animirani filmovi, nastali u produkciji Creative Sweden, u saradnji sa Pravo ljudski festivalom, DokuFestom iz Prizrena i festivalom MakeDox iz Makedonije.

Pobednicom konkursa za najbolju fotografiju za mlade “Samo solidarnost”, na koji je stiglo 217 fotografija iz svih gradova BiH, proglašena je Alma Džaferović, drugo mesto pripalo je Edi Keseroviću, a treće Milici Gajić.

Sedmi Pravo ljudski filmski festival prikazao je od 7. do 12. novembra više od 50 filmova u okviru sedam programskih celina.

Pored filmskog programa, predstavljena je i feministička izložba “Arheologija tela, antropologija nasilja”.

Peti put je održan program “Zumiraj prava” za mlade, koji je prvi put ugostio autore i autorke filmova, otvarajući prostor za razgovor i razmenu.

Prošle godine pobedio je dokumentarni film “Mirage” mladog reditelja iz Srbije Srđana Keče, a u konkurenciji za mlade “Zumiraj prava” najboljim je proglašen “KinofilDamira Janečeka.

*Foto: Vanja Ćerimagić

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav