• Search form

29.10.2012 | 20:43

16. Džez fest Sarajevo

16. Džez fest Sarajevo

Američki muzičari okupljeni u projektu Miles Smiles, nakon nedavnog nastupa u Skoplju i Beogradu, među glavnim su zvezdama i 16. Džezfesta Sarajevo, koji se održava od 30. oktobra do 4. novembra.

Sarajevski džez festival počinje u Bosanskom kulturnom centru koncertom turskog Taksim trija, koji prvi put gostuje u BiH, a reč je o ansamblu koji, nakon trogodišnje pauze, ponovno nastupa. Istanbulski Taksim trio stvara muziku koja kombinuje nasleđe tradicionalne turske muzike, džez i klasiku.

Glavne zvezde 16. Džez festa Sarajevo su muzičari okupljeni u projektu Miles Smiles, povodom 20 godina od smrti legendarnog Majlsa Dejvisa. Američki trubač Wallace Roney, jedini Dejvisov učenik, predvodi sastav koji je oduševio i publiku nedavnog 31. Skopskog džez festivala i 28. Beogradskog džez festivala.

Nastavljajući tradiciju iniciranja i kreiranja novih produkcija i međunarodnih saradnji etabliranih evropskih umetnika i mladih muzičara iz BiH, 16. Džez fest nudi i dve premijere - 1. novembra u Pozorištu mladih, premijerno će biti predstavljen Arkul Orchestra. Članovima dueta Arkul iz Mostara - pevaču Vladimiru Mićkoviću i instrumentalisti Atilli Aksoju, pridružiće se umetnici iz Sarajeva, Prijedora i Tuzle: gitarista Dino Šukalo, klavijaturista i harmonikaš Adis Sirbubalo, basista Edvin Hadžić i bubnjar Anes Beglerbegović.

Dva dana kasnije, 3. novembra na istoj sceni, svetsku premijeru imaće i projekat ZVRN. Reč je o triju koji čine norveški bubnjar Paolo Vinaccia, francuski pijanista poreklom iz BiH Bojan Zulfikarpašić, rođen u Beogradu, i sarajevski trubač sa kanadskom adresom Miron Rafajlović.

Na sceni Pozorišta mladih nastupiće 31. oktobra i ansambl Wired Paradise holandskog saksofoniste Yurija Honinga, a 3. novembra švajcarska pevačica i harmonikašica Erika Stucky.

Sarajevski festival predstavlja i brazilsku kompozitorku gitaristkinju i pevačicu Badi Assad koja ove godine obeležava dve decenije karijere, započete u Rio de Ženeiru. Do sada je objavila 11 albuma i nastupala širom sveta.

Među atrakcijama 16. Džez festa Sarajevo je i francuski harmonikaš Richard Galliano, koji će nastupiti 2. novembra sa La Strada Quintetom, te Dhafer Youšef iz Tunisa, koji je za 2013. godinu najavio novi projekat “Dance of the Invisible Dervishes”.

Organizatori Džez festa Sarajevo najavili su, i nakon zvaničnog zatvaranja, premijerni nastup ansambla koji čine francuski gitarista vijetnamskog porekla Nguyen Le i nemački pevač Michael Schiefel, te basista iz Tuzle Edvin Hadžić i bubnjar iz Sarajeva dr. Amar Češljar. Nastupiće 9. novembra u Kamernom teatru 55, a dan kasnije u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru, u okviru projekta “Jazz bez granica”, u organizaciji Goethe Instituta, Francuske ambasade i agencije Gramofon.

Hadžić učestvuje i u zvaničnom festivalskom programu - kao član Arkul Orchestra i Sarajevo Jazz Guerille, a Češljar u svom TAAK Triju koji će nastupiti u okviru klupskog ponoćnog programa.

Klupski program 16. Džez festa, Late Nite Stage, predstaviće domaće muzičare koji će nastupati svake večeri u klubu Monument. Planirani su i džem sešni domaćih umetnika sa učesnicima programa Music Meeting koji će okupiti brojne mlade muzičare iz BiH i svih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije.

Među atrakcijama klupskog festivalskog programa je Sarajevo Jazz Guerilla Oktet feat. Banda, koji nastupa prve večeri, te TAAK Trio, potom trio gitariste Boška Jovića, te Rafajlović Brothers Quartet, koji prvi put nastupa u Sarajevu.

Sajt Džez festa je www.jazzfest.ba, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav