• Search form

25.10.2012 | 13:42

Nagrade 57. Sajma knjiga

Nagrade 57. Sajma knjiga

Izdavačka kuća Fedon iz Beograda dobila je nagradu za najboljeg domaćeg izdavača na 57. Beogradskom sajmu knjiga, a izdavačkim poduhvatom proglašena su “Dela Stanislava Vinavera”, u izdanju Službenog glasnika i Zavoda za udžbenike, takođe iz Beograda. Za dečju knjigu godine proglašene su “Srpske narodne bajke za decu XXI veka”, u izdanju Čarobne knjige iz Beograda, a specijalno priznanje 57. Beogradskog sajma knjiga dodeljeno je izdavačkoj kući Gradac iz Čačka.

Kuća Fedon, proglašena najboljim izdavačem većinom glasova članova žirija, opredeljena je za kontinuirano objavljivanje kapitalnih izdanja svetske naučne i istraživačke literature u oblasti filozofije, psihologije, mitologije, antropologije i umetnosti, od kojih se jedan deo prvi put pojavio u prevodu na srpski jezik.

Žiri se odlučio za izdavačku kuću Fedon zbog njene “konzistentne i promišljene uređivačke koncepcije i poštovanja najviših standarda u prevođenju i priređivanju” knjiga.

Nagrada za izdavački poduhvat dodeljena je jednoglasno za prvo kolo “Dela Stanislava Vinavera” (1891-1955), objavljeno u devet tomova na više od 5.000 stranica.

Prema navodima žirija, to izdanje predstavlja na jednom mestu okupljene tekstove - pesme, priče, eseje i zapise jednog od najvećih književnika XX veka i možda najvećeg čudotvorca srpskog jezika našeg doba, zahvaljujući višedecenijskom priređivačkom trudu i zalaganju najboljeg poznavaoca Vinaverove literature u Srbiji Gojka Tešića.

Žiri je proglasio dečjom knjigom godine “Srpske narodne bajke za decu XXI veka” uz obrazloženje da ta bogato opremljena i znalački ilustrovana knjiga, čiji je idejni autor Borislav Pantić, sadrži 19 poznatih srpskih bajki koje su iznova i savremenim jezikom ispiričali istaknuti domaći pisci David Albahari, Dragan Velikić, Aleksandra Glovacki, Oto Oltvanji i Darko Tuševljaković.

Prema navodima žirija, ta knjiga predstavlja “izvanredan doprinos revitalizaciji našeg književnog i kulturnog nasleđa ne samo za naše doba, već i za vreme koje dolazi”.

Specijalno priznanje 57. Beogradskog sajma knjiga dodeljeno je izdavačkoj kući Gradac iz Čačka jednoglasnom odlukom žirija koji su činili Novica Milić (predsednik), Nevena Milić, Irena Javorski, Dejan Ilić i Zlatko Paković.

Prema navodima žirija, specijalno priznanje dodeljeno je Umetničkom društvu “Gradac” iz Čačka na čelu sa Brankom Kukućem ne samo za knjige i izdanja objavljena između dve sajamske priredbe, već i za ukupan višedecenijski i značajan doprinos tog izdavača kulturi, umetnosti i literaturi u Srbiji.

Nagrada za najlepšu knjigu, prema odluci žirija kojim je predsedavao profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Jugoslav Vlahović, dodeljena je Leksikonu arhitekture i umetničkog zanatstva autora Slobodana Maldinija, koji je i likovno-grafičko opremio to izdanje, objavljeno u Službenom glasniku 2012. godine.

U žiriju su, osim Vlahovića, bili i profesor FPU Rastko Ćirić i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Mile Grozdanić.

Ove godine dodeljeno je i specijalno priznanje za mladog dizajnera, koje je pripalo Tijani Rančić za likovno-grafičku opremu knjige “Nemački ratni plakat u Srbiji 1941-1944” autora Koste Nikolića, u izdanju Zavoda za udžbenike.

Ranije već na 57. Sajmu knjiga dodeljena je i nagrada “Dositej Obradović” za poseban doprinos stranog izdavača za prevođenje srpske književnosti i njeno kontinurano predstavljanje, a dobila ju je slovačka izdavačka kuća Kaligram iz Bratislave.

Nagradu dodeljuju Zadužbina "Dositej Obradović", Sajam knjiga u Beogradu i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a ministar Bratislav Petković je svečano i uručio to priznanje Laslu Sigetiju iz kuće Kaligram.

Međunarodni beogradski sajam knjiga predstavlja od 21. do 28. oktobra više od 800 učesnika, odnosno 489 izlagača iz 21 zemlje, od kojih je 60 stranih.

Na raznovrsnost ponude “najveće knjižare na Balkanu”, ukazuje ovogodišnji slogan “Od A do Š”, dok noseća tema pratećih, diskusionih programa 57. Sajma knjiga - “Znakovi budućnosti”, ističe važnost kritičkog mišljenja i imaginacije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav