• Search form

10.09.2012 | 22:53

Kipkeovo Policijsko dvorište

Kipkeovo Policijsko dvorište

Željko Kipke predstavlja se u Umetničkom paviljonu u Zagrebu izložbom “Policijsko dvorište” koja se referiše na manipulativne aspekte i moć pokretnih slika i savremenih medija, kao i na fascinaciju koju su izazivali kod političkih moćnika, sposobnih da ih instrumentalizuju za potrebe vlastitih ideoloških programa.

Izložba obuhvata dve grupe radova - prva uključuje recentne cikluse: “Predatori, filmofili i boca vina” (2010), “Nadzorna kamera” (2011- 2012), “Bulevar devet života” (2010-2012). Druga grupa radova, pod imenom “Kratki vodič kroz 70-te i 80-te” podsetnik je na procesualne radove i njihovu filmsku dokumentaciju koje autor danas smatra najavom njegovog trenutno dominantnog zanimanja za film.

Toj grupi pridružen je i film “Nevidljive galerije” (2009) sa temom povesti i sudbine kultnih zagrebačkih izložbenih prostora iz tog perioda.

Na nivou koncepcije i prezentacije, Kipke se tom izložbom, kako je naveo Branko Franceschi, predstavlja kao multidisciplinarni autor koji ne diskriminiše savremene mogućnosti medijske realizacije poruke i predodžbi, a naročito kada su u pitanju statična (slikarstvo, fotografija, print) i pokretna slika (film). Vremenska veza s ranim radovima takvu, za treći milenijum inače tipičnu umetničku praksu, precizno smešta u 70-te.

Tada je Kipke istupio na umetničku scenu kao jedan od istaknutih predstavnika nove umetničke prakse.

Novi ciklusi Kipkea na sadržajnom i formalno-estetskom nivou sažimaju dokumentarne i dnevničke elemente, njegov prepoznatljivi likovni rukopis i specifično razumevanje stvarnosti, a treba ih razumeti kao manifestaciju njegovog subverzivnog delovanja i egzistencije koju naziva mačjom strategijom, naveo je Franceschi.

Kipke se početkom 2012. godine predstavio retrospektivom “Policijsko dvorište” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu.

Kipke je diplomirao slikarstvo 1976. na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a pohađao je i Slikarsku majstorsku radionicu u Zagrebu (1976-1981). U početku se bavio primarnim i analitičkim slikarstvom, a od 1982. unosi ekspresivnost u svoja platna.

U prvoj polovini 80-ih snimao je kratke filmove u S8 formatu, kojima je dokumentovao sopstvene akcije u javnim prostorima.

Izlagao je na grupnoj izložbi u Artists Space u Njujorku 1989. godine, a 1991. imao je samostalnu izložbu u Marseju.

Predstavljao je Hrvatsku na Bijenalu u Veneciji 1993. godine, a dve godine kasnije i na Kairskom bijenalu.

Kipke je piše i eseje i kritike o eksperimentalnom filmu i likovnoj praksi u dnevnoj štampi i časopisima. Član Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) od 1997. godine.

Izložba u Umetničkom paviljonu biće otvorena do 14. oktobra.

*Foto: Nadzorna kamera, 2011 - film, Digi Beta, boja, zvuk, 31´12´

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav