• Search form

24.09.2012 | 16:21

Video sam ono što se ne vidi

Video sam ono što se ne vidi

Beogradska umetnica Šejma Prodanović predstavlja od 25. septembra u Galeriji Doma omladine Beograda izložbu “Video sam ono što se ne vidi” čija postavka simulira turističku agenciju, simbolično označenu jednostavnim sredstvima: uvećane slike na zidu, mobilijar, staklena vitrina sa izloženim suvenirima, televizor sa kratkim video i slajd projekcijama, kao i plakati koji citiraju film Žaka Tatija “Playtime” (1967).

Izložba obuhvata izbor fotografija iz putničkih kataloga koje su skenirane, uveličane i obrađene retuširanjem i kadriranjem, a opisuju scene sa putovanja, sobe, hotele, zabavne parkove, pejzaže i egzotična mesta.

Sa potencijalom za različita tumačenja, na njima su istaknuti jednostavni ili banalni trenuci. Neke od slika referišu na klasične reprezentcije pejzaža i kompozicije iz istorije umetnosti. Fotografija zbijenih putnika u malom brodu, na primer, podseća na Žerikov "Splav Meduza". Dotiče se ideja o pejzažu kao pozornici za uzvišeni doživljaj lepote prirode i ispituje element vrednosti jedinstvenog iskustva u turističkom aranžmanu.

Izložbu upotpunjuju plakati koji citiraju Tatijev fim o kolapsu turističkog sistema prodaje i predodređenih formi zbog nesavršenosti običnih ljudi. Prikazan je susret gospodina Uloa i grupe američkih turistkinja koje su na proputovanju “jedna metropola dnevno” u aranžmanu Economic Airlines.

Šejma Prodanović (1981) svoje radove gradi od slika nađenih u starim štampanim materijalima u estetici slobodnih asocijacija i vizuelnih metafora.
U formi kolaža,videa i instalacije bavi se fenomenima konzumerskog društva i globalizacije.

Predstavila je radove na brojnim izložbama širom sveta, a među skorašnjim izložbama su Creative cities collection u Barbikan centru u Londonu, XV Bijenale Mediterana - BJCEM u Solunu, Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid u Pompidu centru u Parizu, Erosion - Bijenale fotografije u Litvaniji i treće Bijenale u Narodnom muzeju u Pekingu.

Njeni radovi su u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti u Vila Nova de Cerveira, Pekinškog bijenala u Kini, Muzeja Sakima u Japanu i Muzeja likovnih umetnosti na Tajvanu.

Dobitnica je nagrada Onazis fondacije iz Grčke, XVI Bijenala studentske grafike u Beogradu i XIV Cerveira bijenala u Portugalu.

Diplomirala je slikarstvo 2004. godine, a živi i radi u Beogradu.

Izložba u Galeriji DOB-a biće otvorena do 7. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav