• Search form

05.09.2012 | 20:39

Sećanje na Fehmiua u DOB-u

Sećanje na Fehmiua u DOB-u

Dokumentarna izložba “Bekim Fehmiu - Bogatstvo izgubljeno u tišini” biće otvorena od 6. do 12. septembra u Domu omladine Beograda, a prati je revija filmova iz bogate glumačke karijere tog velikog umetnika.

Kroz hronološki prikaz života Bekima Fehmiua - od najranijeg detinjstva do godina neposredno pre smrti, izložba je prikaz njegove sjajne i bogate glumačke karijere, ali je istovremeno i svedočanstvo o njegovim izuzetnim etičkim, intelektualnim i humanističkim stavovima i shvatanjima, koji prevazilaze ograničenja nacionalnih kultura i granica.

Izložba sadrži lične fotografije Fehmiua, novinske intervjue, dokumenta iz života i delove njegove autobiografije, te filmske postere i tonske i video zapise,

Koristeći najviše ono što je Fehmiu rekao o sebi i svom životu u novinskim intervjuima i memoarima, koji su objavljeni 2001. godine, izložba na neki način predstavlja njegovu priču o samom sebi.

Uoči Beograda, izložba je od početka ove godine gostovala u Peći, Prištini, Prijedoru, Sarajevu i Prizrenu, a biće predstavljena i u Kraljevu, a potom i u Firenci i Torontu.

Izložba je deo projekta “Dijalog, sećanje i elaboracija konflikta” koji promoviše zajedničko kulturno nasleđe na prostoru Balkana, a realizuje ga italijanska organizacija Associazione Trentino con i Balcani, koja je prisutna na ovim prostorima već 15-ak godina.

Na otvaranju izložbe u holu ispred Velike sale DOB-a govoriće Branka Petrić, glumica i supruga Bekima Fehmiua, zatim novinar i kritičar Teofil Pančić, kustoskinja izložbe Nevena Negojević, koordinator Associazione Trentino con i Balcani za Srbiju Ilija Petronijević i direktor Doma omladine Beograda Milan Lučić.

U okviru svečanog otvaranja, u 21 sat u Velikoj sali DOB-a biće prikazano “Specijalno vaspitanje” (1977), prvi film reditelja Gorana Markovića, u kojem je Fehmiu odigrao jednu od najupečatljivijih filmskih uloga u karijeri - vaspitača koji iza naizgled grube spoljašnosti krije nežno srce.

      Skupljači perja, 1967.

Revija će biti nastavljena 7. septembra filmom “Pavle Pavlović” (1975) Mladomira Đorđevića, jednim od najpoznatijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, koji je bio je izbačen iz zvanične konkurencije festivala u Puli i nikada nije bio prikazivan u bioskopima Jugoslavije usled činjenice da predstavlja svojevrsnu kritiku samoupravnog sistema natopljenog sitnom korupcijom, zloupotrebom samoupravnih slogana i slomom morala. Film je bio prikazivan u inostranstvu gde su ga kritičari nazvali “bravuroznim političkim kabareom”.

Za 8. septembar je najavljen film “Deps” (1974) Antuna Vrdoljaka, priča o bivšem kriminalcu koji se pokušava asimilirati, prihvatiti društvene norme i započeti normalan život, no u tome ga ometaju stalne policijske provere i sumnje. Akcentiran džez tonovima Alfija Kabilja, “Deps” je po tematici atipičan film za ono vreme, sociološka kritika društva i represivnih organa koji nemaju sluha, a ni volje za drugačije mišljenje.

Biće prikazan 9. septembra i “Roj” (1966) Miodraga Miće Popovića, istorijska drama koja je u Puli 1966. godine osvojila dve Zlatne arene (za najboljeg glumca i glumicu). Dinamična i višeslojna struktura i naracija filma otkriva tešku i zapostavljenu ulogu žene u turbulentnim vremenima Prvog srpskog ustanka.

       Premijera Avanturista, Branka Petrić i Bekim Fehmiu

Publika će se moći prisetiti i američkog filma “Avanturisti” (1970) SAD) Luisa Gilberta (Lewis), u kojem igra plejada zvezda, među kojima su i Džon Hjuston (John Huston), Ava Gardner, Šarl Aznavur (Charles Aznavour), Irena Papas, Klaudija Kardinale (Claudia Cardinale)... To je priča o političkom i društvenom životu južnoameričkog plejboja, a predstavljala je najskuplji holivudski projekat tog vremena, kojim je Fehmiu, kao nosilac glavne uloge, postao i prvi Jugosloven u Holivudu.

Za završnicu revije 12. septembra u DOB-u najavljena je specijalna projekcija, a prethodno će 11. septembra biti prikazan kultni film Aleksandra Saše PetrovićaSkupljači perja” (1967) sa Fehmiuom, Oliverom Katarinom i Velimirom Batom Živojinovićem, jedan je od najznačajnijih filmova jugoslovenskog crnog talasa. Uz pulsku Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu, film “Skupljači perja” osvojio je i dve nagrade u Kanu za režiju, a bio je nominovan i za Oskara. Kritika ga je 1983. godine proglasila najboljim jugoslovenskim filmom svih vremena.

Ulaz na projekcije u DOB-u je besplatan, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav