• Search form

20.08.2012 | 14:36

Preobražaj ex-YU društava

Preobražaj ex-YU društava

Bijenale umetnosti u Pančevu posvećeno je ove godine procesima preobražavanja društava u zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, koje će predstaviti od 7. septembra do 7. oktobra kroz filmski, pozorišni i program vizuelnih umetnosti.

Nazvano “De/re/konstrukcija: prostor, vreme, sećanje”, 15. Bijenale umetnosti baviće se rekonstruisanjem i dekonstruisanjem društvene klime/atmosfere ex-jugoslovenskih društava i njihovih procesa preobražavanja tokom poslednjih decenija, najavili su organizatori.

Tema 15. Bijenala odnosi se na prostor druge Jugoslavije, na vreme posle Drugog svetskog rata, te na strategije i taktike reprezentovanja sećanja kao aktivnog dekonstruktivnog i rekonstruktivnog odnosa prema tom prostoru i tom vremenu u aktuelnosti: tu i sada u Pančevu. Cilj tako složene izložbene i manifestacione strukture nije samo igranje na sigurnu kartu nostalgije, već je, pre svega, aktivistički odnos prema stvarnosti koju treba emancipovati u vremenu produženih lokalnih kriza i sustiglih novih globalnih kriza.

Selektori vizuelnog segmenta Nikola Dedić i Aneta Stojnić osmislili su prostor Bijenala su ponudili kao fleksibilnu platformu, neku vrstu alternativnog, kritičkog javnog prostora unutar kojeg će biti pokrenute teme, polemike i javne debate o savremenoj društvenosti kroz preispitivanje jugoslovenskog nasleđa.

      Grupa Spomenik

Kroz niz izložbi, diskusija, performansa, predavanja i multimedijalnih događaja, uz veliki broj premijera, posetiocima Bijenala će se predstaviti specifična, jaka i živa scena savremene umetnosti i kulture u Srbiji i regionu na kojoj deluje značajan broj kolektiva, inicijativa i pojedinaca, koji u svojim praksama na različite načine koriste umetnost kao neku vrstu paralelnog, alternativnog prostora za debatu o nasleđu jugoslovenskog poznog socijalizma, ali i postsocijalizma.

Među njima su: Teorija koja hoda (TkH), Marina Gržinić, Radna grupa Četiri lica Omarske, Kontekst kolektiv, Grupa Spomenik, Medijska arheologija, Jelena Vesić, Kuda.org_centar za nove medije, Učitelj neznalica, Dubravka Sekulić, Kultura sećanja, Bacači sjenki, Abart i drugi.

Filmski program 15. Bijenala, čiji su urednici Nevena Daković i Radiša Stanišić, izgrađen je oko koncepta fiction/faction forme u filmu kao privilegovanom prostoru savremene rekonstrukcije prošlosti u filmskim delima Vlatka Gilića, Mile Turajlić, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Karpa Godine...

      Jedna žena jedan vek

Između ostalog, biće prikazan Žilnikov dokumentarni film “Jedna žena jedan vek”, zasnovan na iskazima, intervjuima i rekonstrukciji, odnosno životnoj priči Dragice Srzentić, koja je lično 1948. godine odnela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo "ne".

Selektorka pozorišnog segmenta Jasmina Večanski odlučila se za predstavljanje dokumentarnog pozorišta, koje je poslednjih godina uspostavljeno kao karakterističan poligon istraživanja društvenih identiteta, granica, fikcija i načina na koji se oko činjeničkog jezgra grade fikcionalne ili ideološke ili fantazmatske predstave prošlosti ili savremenosti u odnosu na društvene antagonizme i konflikte.

U okviru tog programa biće izvedena intrigantna predstava Olivera FrljićaKukavičluk” Narodnog pozorišta iz Subotice.

       Kukavičluk

Postаvkа 15. Bijenаlа umetnosti biće reаlizovаnа u izložbenim prostorimа Kulturnog centrа Pаnčevа (Gаlerijа sаvemene umetnosti, gаlerije Dvorište i Elektrikа, Foаje KCP), kao i u prostoru Nаrodnog muzejа Pаnčevа, te na jаvnim prostorima u grаdu i drugim prostorima, u sаrаdnji sа Istorijskim аrhivom Pаnčevа, Grаdskom bibliotekom...

Bijenale umetnosti u Pančevu pokrenuto je 1981. godine kao izložba jugoslovenske skulpture (Pančevačka izložba Jugolovenske skulpture), a vremenom se transformisalo u internacionalnu izložbu vizuelnih umetnosti, koja je poslednjih godina fokusirana i na podizanje ekološke svesti kroz prizmu umetnosti.

Bijenale je u 14. izdanju, 2010. godine, bilo posvećeno proslavljenom kanjiškom koreografu i multimedijalnom stvaraocu Jožefu Nađu, koji živi i radi u Francuskoj. Nađ je bio jedini učesnik 14. Bijenala, održanog pod sloganom “Duh prirode”.

Prethodno, 13. Bijenale umetnosti održano je na temu “Čist izraz”, kojom je nastavilo popularizaciju eko-aktivizma na ovim prostorima i posebno u Pančevu, kao jednom od najugroženijih gradova u Evropi. I 12. Bijenale, 2006. godine, održano je na sličnu temu - “Odbrana prirode”, a predstavilo je i pozorišnu i filmsku umetnost, pored likovne.

Za novu koncepciju bilo je ključno Bijenale 2000. godine, održano na temu “Relacije”. Bijenale je tada proširilo interesovanje sa skulpture na “prošireno polje umetnosti" i počelo da se bavi svim umetničkim radovima koji vode dijalog sa prostorom, bez obzira o kakvom se materijalu ili mediju radi, te je i sam naziv preinačen sa Bijenala skulpture na Bijenale umetnosti. Sa jugoslovenske umetničke scene izložba je proširena i na internacionalni umetnički prostor.

Bijenale je internacionalni karakter još snažnije podvuklo 2002. godine - izložbom “Ukrštanja”, na kojoj je učestvovalo 50 umetnika domaće i internacionalne umetničke scene.

Na 11. Bijenalu umetnosti, održanom 2004. godine na temu “Vrednosti”, učestvovala su 92 umetnika iz 30 zemalja, a pored izložbi, priređeni su i koncerti, ulični hepeninzi i performansi... Temom "Vrednosti", Bijenale je ukazalo na potrebu razmatranja pojma unutrašnje vrednosti bića, pojave i stvari na umetničkom i filozofskom planu, ali i u širem društvenom kontekstu, kako u Srbiji posle demokratskih promena u oktobru 2000. godine, tako i u svetu, s obzirom na probleme terorizma, zagađenja, siromaštva i oružanih sukoba, poput rata u Iraku. Zvezda 11. Bijenala bio je čuveni francuski konceptualni umetnik Danijel Buren.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav