• Search form

12.07.2012 | 15:04

Podvizi kulture u krizi

Festival Tvrđava teatar u Smederevu počeo je 11. jula predstavom “TRANSITion” trupe Pan.Optikum iz Frajburga, a otvorila ga je pozorišna rediteljka Anja Suša iz Beograda, ukazujući na probleme kulture, posebno u vremenu krize.

Četvrti Tvrđava teatar predstavlja do 20. jula u Glavnom programu sedam produkcija iz regiona.

Podvizi kulture u krizi

Festival Tvrđava teatar u Smederevu počeo je 11. jula predstavom “TRANSITion” trupe Pan.Optikum iz Frajburga, a otvorila ga je pozorišna rediteljka Anja Suša iz Beograda, ukazujući na probleme kulture, posebno u vremenu krize.

Četvrti Tvrđava teatar predstavlja do 20. jula u Glavnom programu sedam produkcija iz regiona.

Predstava “Lukrecija iliti ždero” Gradskog pozorišta iz Podgorice, u režiji Jagoša Markovića, koja je bila predviđena za 17. jul u Malom gradu Smederevske tvrđave, otkazana je zbog tehničkih problema.

Izvinjavajući se svima koji su kupili ulaznice za tu predstavu, organizatori su saopštili 12. jula da je karte moguće vratiti i dobiti za njih novac na prodajnom mestu Tvrđava teatra, u Ulici kralja Petra.

Glavni program Tvrđava teatra obuhvata i predstave “Kanjoš Macedonović” Vide Ognjenović, koprodukciju Narodnog pozorišta iz Beograda i festivala Grad teatar Budva, zatim dramu “Noć u kafani Titanik” Nebojše Bradića, prema motivima priča Ive Andrića, u izvođenju Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, te “Zločin i kazna” Diega de Brea prema istoimenom romanu Dostojevskog, u izvođenju Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Atelje 212 učestvuje predstavom “Zbogom SFRJ” Kokana Mladenovića, Ustanova kulture “Vuk Karadžić” iz Beograda izvešće “Bunar” Radmile Smiljanić, u režiji Egona Savina.

Glavni program obuhvata i festivalsku produkciju “Ja sam vetar” Juna Fosea, u režiji Stevana Bodrože, koju će Bojan Žirović i Milutin Milošević izvesti 18. jula.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada zaokružiće Glavni program predstavom “Priče iz bečke šume” Edena fon Horvata, u režiji Ive Milošević.

Tročlani žiri, koji čine glumica Emina Elor, dramaturg Branislav Nedić i reditelj Miloš Jagodić, dodeliće nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca.

Nagrada je delo vajara Zorana Kuzmanovića.

Festival je otvorila pozorišna rediteljka Anja Suša, ističući da su u vreme krize potrebni i društvena volja i snažno uverenje da jedna kulturna manifestacija nije nepotreban luksuz, već dragoceni instrument u savladavanju društvenih problema i otvaranju novih mogućnosti.

Anja Suša je, kako je prenela "Politika", rekla i da je kultura u Srbiji poslednjih godina toliko marginalizovana da je svaka manifestacija koja se održi u ovakvim uslovima svojevrstan podvig.

Pod geslom “Pan-teatrikum bekstvo od ograničavanja”, četvrti Tvrđava teatar nudi i raznovrstan prateći program, odnosno nastupe trupa iz Italije i Austrije, koje izvode ulične performanse, predstave i akcije.

Deo pratećeg programa su i pozorišne radionice koje će okupiti mlade iz više zemalja Evrope koji će, u okviru projekta IDEAL, predstavljenog i na nedavnom Patosoffiranju u Smederevu, izvesti 20. jula svoju predstavu.

U završnici Tvrđava teatra, uoči dodele nagrada, Narodno pozorište u Beogradu izvešće u pratećem programu “Staklenu menažeriju” Tenesija Vilijamsa, u režiji Radoslava Milenkovića.

Cena ulaznice za programe u Malom gradu Smederevske tvrđave je 400 dinara, a komplet ulaznica za sve programe je 2.500 dinara.

I ove godine organizovan je prevoz autobusima iz Beograda. Autobus polazi ispred Crkve svetog Marka svakog dana u 18 časova, a prevoz je besplatan. Rezervacija mesta je na broj telefona 069/899-24-33 ili elektronskom poštom na prevoz.tt@gmail.com

Prošle godine na Tvrđava teatru najboljom predstavom proglašena je komedija Nikolaja Vasiljeviča Gogolja “Ženidba”, u režiji Ane Đorđević i izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora, koje je trijumfovalo i 2010. godine. Nagradu za režiju na trećem Tvrđava teatru dobio je Zoltan Puškaš za komad “Čarobnjak iz Oza” Novosadskog pozorišta - Újvidéki Színház.

I glumačke nagrade podelile su predstave “Ženidba” i “Čarobnjak”, dok je specijalna nagrada za društveni angažman dodeljena predstavi “Brat”, koprodukciji Teatra Koreja iz Leća i smederevskog PATOS-a.

Festivalski sajt je tvrdjavateatar.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno OVDE

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav