• Search form

07.07.2012 | 11:15

Mira Furlan u žiriju 19. Palića

Mira Furlan u žiriju 19. Palića

Proslavljena hrvatska i jugoslovenska filmska, pozorišna i televizijska glumica Mira Furlan biće među članovima žirija 19. Festivala evropskog filma Palić, koji će od 14. do 20. jula prikazati u Glavnom takmičarskom programu 14 ostvarenja.

O najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa odlučivaće i austrijska producentkinja Gabriele Kranzelbinder, mlada švedska glumica Alexandra Dahlström, član festivalskih odbora, filmski autor i teoretičar filma Ahmet Boyacioglu iz Turske i publicista, novinar i filmski kritičar Bojan (Živko) Bosiljčić iz Srbije.

Žiri će dodeliti Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu.

Međunarodni žiri kritike, koji će proglasiti najbolji film iz selekcije “Paralele i sudari”, čine izdavač i distributer iz Berlina Verena von Stackelberg, filmski reditelj i kritičar Marko Kostić iz Beograda i filmski kritičar iz Motovuna Dean Kotiga.

Palićki festival evropskog filma prikazaće i u 19. izdanju, od 14. do 20. jula, izuzetan program umetničkih i autorskih ostvarenja, iako je organizovan gotovo prepolovljenim budžetom u odnosu na pre tri-četiri godine i bez odgovarajuće infrastrukture, koju dodatno otežava i ubrzana tehnološka tranzicija.

Festivalski program i ove godine, uz Glavni takmičarski, obuhvata i selekcije Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, omaže dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” - francuskom glumcu, reditelju i producentu Žan Mark Baru i srpskom kompozitoru i muzičaru Zoranu Simjanoviću, te omaž posvećen dobitniku nagrade “Underground Spirit”, škotskom reditelju norveškog porekla Jernu Utkilenu (Joern Utkilen), kao i selekcije novog švedskog i novog mađarskog filma, Eco Dox i Dečji program.

Glavni program predstavlja 14 filmova, od kojih je pet prikazano na proteklom Festivalu u Kanu, uključujući i “Anđeoski deo” britanskog reditelja Kena Louča (Loach), koji je van konkurencije, s obzirom da je reč o delu dobitnika palićke festivalske nagrade “Aleksandar Lifka” 2008.

Festivalski sajt je www.palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

U PRILOGU: Biografije članova žirija 19. Festivala evropskog filma Palić

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav