• Search form

12.06.2012 | 21:10

KROKODIL - Zagreb i Beograd

KROKODIL - Zagreb i Beograd

Regionalni književni festival čitanja KROKODIL, pokrenut 2009. godine u Beogradu, prvi put se održava i u Zagrebu, a prvi put će ugostiti i evropske autore izvan regiona bivše Jugoslavije.

Zagrebačko izdanje KROKODIL-a (Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju) biće održano 13. juna u VIP klubu, a 14. i 15. juna u Beogradu - tradicionalno u Amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

Četvrti KROKODIL predstaviće izbor istaknutih autora iz Španije, Nemačke, Austrije, Italije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a u programu učestvuju i Damir Avdić i bendovi Arbe Garbe iz Italije i Stuttgart Online iz Srbije.

U Zagrebu nastupa nagrađivani mladi španski romanopisac, esejista i prevodilac Andres Barba Muniz, zatim Tomas Glavinic, jedan od najznačajnijih austrijskih pisaca mlađe generacije, koji je za knjigu “Noćni rad” bio nominovan za nagradu Buker, te nemački autor Jerg Albreht (Joerg Albrecht) i pesnikinja Daniela Seel iz Berlina. Učestvuje i beogradski pisac Sreten Ugričić, upravnik Narodne biblioteke Srbije od 2011. do 2012. godine, zatim Zoran Ferić iz Zagreba, kao i Damir Avdić (BiH), muzičar, kantautor, glumac i autor pozorišne i filmske muzike. Za kraj zagrebačkog programa najavljen je bend Arbe Garbe.

Prve beogradske večeri, 14. juna, nastupa prozni i dramski pisac, esejista i kritičar Laslo Vegel, Mirjana Đurđević, dobitnica regionalne nagrade “Meša Selimović” 2009. godine za roman “Kaja, Beograd i dobri Amerikanac”, kao i dramski pisac i autor kratke proze i romana Uglješa Šajtinac iz Srbije, te Edo Popović iz Bosne i Hercegovine, pisac i aktivista, koji živi u Zagrebu, a romani su mu prevedeni na desetak jezika.

Prve večeri nastupiće i beogradski bend Stuttgart Online, dok će 15. juna nastupiti Vladimir Pištalo i Mirjana Novaković (Srbija), Tea Tulić iz Rijeke, predsednica udruženja Katapult i koordinatorka programa Molekule, koja je za debitantski roman/zbirku crtica “Kosa posvuda” osvojila nagradu “Prozak” časopisa “Zarez” i izdavačke kuće “Algoritam” za najbolji neobjavljeni rukopis u kategoriji autora/ke do 35 godina. Nastupiće i dramski pisac Igor Štiks iz Hrvatske, najpoznatiji po romanu “Elijahova stolica” po kojem se igra i nagrađivana predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U završnici će nastupiti i Valeri Friš (Valerie Fritsch) iz Austrije, članica mlade književne organizacije Grazer plattform u Gracu, a program će zaokružiti bend Arbe Garbe.

Specijalni gost beogradskog izdanja KROKODIL-a je konceptualni umetnik Dragoljub Raša Todosijević, koji je aktivan na likovnoj sceni od kraja 60-ih, a od 1973. godine objavljuje i kritike i priče. Autor je knjige “Put u raj”, objavljene u izdanju beogradske kuće LOM. Njegovi radovi kao što su “Šta je umetnost?“ (Was ist Kunst?), “Bog voli Srbe” (Gott liebt die Serben) i mnogi drugi, obezbedili su mu svetsku reputaciju, a izložbom 2011. u Paviljonu Srbije na 54. Bijenalu umetnosti u Veneciji postao je prvi dobitnik Unicredit nagrade.

U okviru pratećeg programa KROKODIL-a, 15. juna u CZKD-u biće održan okrugli stoIzgubljeni u budućnosti?” (Lost in the Future?), čiji će učesnici pokušati da odgovore na nekoliko pitanja koja se nameću povodom činjenice da je prvi put nakon osnivanja Evropske unije na površinu isplivao jedinstveni, zajednički evropski problem - sveopšta finansijska kriza koja se gotovo jednako oseća širom kontinenta.

Budući da je vreme krize uvek dobra prilika za pronalaženje novih, svežih ideja za rešavanje starih problema, KROKODIL smatra da je dužan da postavi pitanja prave suštine krize i ponudi neke od odgovora kuda bi ona mogla da nas odvede.

Da li je trenutna kriza prvi pravi izraz jedinstvenog evropskog identiteta? Koliko fašizma (prema istoimenoj knjizi slovenačkog filozofa Rastka Močnika) i Šta predstavlja novu stvarnost koja se neumitno pojavljuje, ali je još uvek slabo vidljiva u izmaglici svakodnevice?, pitanja su na koja će učesnici pokušati da odgovore.

Festival KROKODIL osnovan je 2009. godine kao deo aktivnosti istoimenog udruženja koje je, osim letnjih festivalskih izdanja, organizovalo i nekoliko gostovanja i prezentacija u zemlji i regionu. KROKODIL je tako gostovao i u Inđiji, Puli, Ljubljani i 2011. godine na Sajmu knjiga u Lajpcigu, na kojem je Srbija imala status počasnog gosta.

KROKODIL predstavlja književnost regiona u njenom punom obimu - bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti. Modernim i dinamičnim načinom predstavljanja (čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi), te širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, KROKODIL je zauzeo važno mesto u kulturnoj ponudi grada, zemlje i regiona.

Sajt KROKODIL-a je www.krokodil.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

*U PRILOGU: Biografije učesnika

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav