• Search form

21.02.2017 | 12:08

Priče o Danilu Kišu

Priče o Danilu Kišu

Beogradska premijera knjige “Priče o Danilu Kišu”, koju je priredio prozni pisac Milenko Stojičić iz Banjaluke, a nedavno objavio Arhipelag, biće održana 22. februara, na dan Kišovog rođenja, u Domu omladine Beograda. Time počinje i obeležavanje desetogodišnjice kuće Arhipelag, koja će svakog meseca u različitim gradovima u Srbiji predstavljati dosadašnje aktivnosti, strane i domaće pisce, kao i plan za naredni period.

O Kišu i o knjizi “Priče o Danilu Kišu” govoriće u 19 sati u Sali Amerikana Vida Ognjenović, Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj i Gojko Božović, urednik Arhipelaga.

Knjiga “Priče o Danilu Kišu” je tematska antologija priča srpskih i ex-jugoslovenskih pisaca o Kišu, napisanih u proteklih 30 godina.

Kiš nije samo za života postao moderni klasik srpske književnosti, već su njegov život i literatura postali prvorazredan izazov za savremenu književnost, pa se pojavljuje kao književni junak u delima čitavog niza srpskih pisaca, ali i u delima pisaca sa prostora bivše Jugoslavije, kao i u delima autora iz niza drugih evropskih kultura.

Autori priča pripadaju različitim generacijama savremene književnosti - od Tvrtka Kulenovića, Mirka Kovača, Vide Ognjenović i Judite Šalgo, preko Milisava Savića, Irfana Horozovića, Davida Albaharija, Radoslava Bratića, Dragana Velikića, Aleksandra Prokopieva, Mihajla Pantića, Petera Božika, Sibile Petlevski, Josipa Mlakića i Predraga Lucića, do Lasla Blaškovića, Faruka Šehića, Srđana V. Tešina, Olje Savičević Ivančević i Muharema Bazdulja.

“Vođeni piščevim kriterijumom rigoroznosti, odlučili smo se da u ovu knjigu ne unesemo sve priče u kojima se Kiš javlja kao junak, uključujući i priče koje, uprkos tome što je Kiš jedan od junaka, pa nekada čak i glavni junak, nemaju nikakve veze sa činjenicama Kišovog života, niti sa poetikom Kišove književnosti”, naveo je priređivač Milenko Stojičić, dodajući da su priče u toj knjizi napisali pisci sa prostora bivše Jugoslavije, jer je to literarna zajednica u kojoj je učestvovao i delovao i sam Kiš.

Priče o Danilu Kišu”, kako je istakao Arhipelag, dragoceno su svedočanstvu o tom piscu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu, ali i svedočanstvo o Kišu kao živoj tradiciji moderne književnosti.

Kao ekskluzivni izdavač Kišovih dela za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, Arhipelag je između septembra 2014. i februara 2015, kada se navršilo 80 godina od Kišovog rođenja, objavio Dela Danila Kiša u deset knjiga, koje je priredila Mirjana Miočinović. Ta kolekcija obuhvata celokupnu fikcijsku književnost Kiša - od priča i novela do romana, od pesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. Ranije je Arhipelag objavio i Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige (Čas anatomije, Gorki talog iskustva i Poslednje pribežište zdravog razuma).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav