• Search form

15.12.2016 | 00:39

Prvi Festival meta filma

Prvi Festival meta filma

Festival koji otkriva zaboravljene i predstavlja meta filmove u nastajanju biće održan od 15. do 17. decembra u Art bioskopu Kolarac, a ekskluziva prvog izdanja te nesvakidašnje manifestacije je premijera ostvarenja “Ljubavni slučaj” filmske škole Preditor, rimejka takozvanog prvog domaćeg kaver filma Dušana MakavejevaLjubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T.”.

U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja, kao i korišćenje video materijala različitog porekla, poput kućnih filmova, televizijskih snimaka, eksperimentalnih filmova i drugih.

Na prvom Festivalu meta filma biće dodeljena nagrada “Branko Vučićević” u znak sećanja na tog izuzetnog autora, tvorca pojma “srpska montaža”, koji je scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.

Kolarčeva zadužbina, organizator tog fetivala, posebno je izdvojila iz programa meta filmove Slobodana Šijana kao i predstavljanje ostvarenja Mladena Đorđevića Sumrak u bečkom haustoru”, koje je fazi nastajanja.

Šijanovim filmovima “Jutro u ružičastom” i “Video fascikla: Tragom Hičkoka”, program i počinje 15. decembra, uz razgovor sa autorom.

Za svečano otvaranje najavljen je film “Oblaci nad Sils MarijomOlivijea Asajasa.

Ljubavni slučaj”, čiju režiju potpisuje filmska škola Preditor Milutina Petrovića, biće premijerno prikazan 16. decembra u dva termina, između kojih će publika imati priliku da vidi i čuveni film Makavejeva.

Za 17. decembar najavljeno je predavanje “Godarova istorija filma”, odnosno razgovor sa Dejanom Sretenovićem i projekcija video radova, a potom će Mladen Đorđević predstaviti svoj film “Sumrak u bečkom haustoru”, koji je u nastajanju.

Nagrada “Branko Vučičević” biće dodeljena na zatvaranju, uz projekciju  nagrađenog filma, a za sam kraj najavljen je klupski koncert grupe Kazna za uši.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Sajt Kolarčeve zadužbine je kolarac.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav