• Search form

27.09.2016 | 12:30

42. NIMUS krajem oktobra

42. NIMUS krajem oktobra

Niške muzičke svečanosti (NIMUS) ponudiće od 26. oktobra do 10. novembra devet koncerata na kojima će nastupiti renomirani domaći umetnici, ali i gosti iz evropskih zemalja, među kojima su Rita Kinka, Darko Brlek, Branka Parlić, Miroslav Matejka i Bledar Zajmi, Igor Aleksić, Vangelis Trigas i Nikos Kacikis…

Na otvaranju 42. NIMUS-a nastupiće novosadska pijanistkinja Rita Kinka, u pratnji članova Niškog simfonijskog orkestra, pod dirigentskim vođstvom Jozefa Suilena iz Holandije, a na programu će biti kompozicije Rahmanjinova, Dvoržaka i Bizea.

Rita Kinka, pijanistkinja poznata širom Evrope, prvi put će nastupiti u Nišu.

Festival će biti natavljen dva dana kasnije nastupom klavirskog dua Miše Dacića i Ivana Novakovića, koji će se predstaviti publici delima Rahmanjinovog, Dike i Ravela, a 1. novembra nastupaće mladi muzičari -  novosadski violinista Dušan Panajotović, kao i pijanisti Bojan Mladenović i Kristijan Vučković.

Za 2. novembar najavljen je koncert novosadske pijanitkinje Branke Parlić, koja će izvesti program “Hladni komadi i vežbe: Omaž Eriku Satiju”.

Slovenački klarinetista Darko Brlek nastupiće 3. novembra u pratnji Gudačkog kvarteta Niš (violinisti Stanislava Alađozovski i Vladan Veljković, violistkinja Saška Stojanov Krstić i violončelistkinja Ana Stanković), a publici će se predstaviti izvođenjem Mocartovih dela.

Bivši učenici Muzičke škole u Nišu izvešće 4. novembra dela Baha, Šopena, Lista, Rahmanjinova i Skrjabina – na koncertu nazvanom “Profesoru s ljubavlju”, koji će biti izveden u čast 35 godina rada pijaniste i profesora Borivoja Mladenovića, direktora Muzičke škole.

Organizatori NIMUS-a najavili su za 7. novembar nastup flautiste Miroslava Matejke i violončeliste Bledara Zajmija, članova Praške filharmonije, koji će s niškim pijanistom Andrijom Mamutovićem izvesti kompozicije Mocarta, Šumana, Dvoržaka i Vebera.

Pretposlednje festivalsko veče povećeno je jubileju profesora violine Igora Aleksića sa Fakulteta umetnosti u Nišu, koji obeležva 30 godina umetničkog rada. Na koncertu "Igor Aleksić i prijatelji" publika će 8. novembra moći da čuje kompozicije Vivaldija, Mocarta, Stojanovića i Pjacole.

Festival će biti zatvoren 10. novembra nastupom buzukista iz Grčke - Vangelisa Trigasa i Nikosa Kacikisa, a dirigovaće Makedonac Saša Nikolovski Đumar. Program se sastoji od filmske muzike Zorana Simjanovića i kompozicija Teodora Broudzakisa.

Iako budžet NIMUS-a iznosi skromnih tri miliona i 70.000 dinara, organizatori kažu da su zadovoljni učinkom.

“Budžet festivala je jako skroman u odnosu na druge festivale. Ipak, kada se uzme u obzir suma sa kojom raspolažemo, jako smo zadovoljni renomiranim umetnicima koji će nastupiti na manifestaciji”, rekla je umetnička direktorka NIMUS-a Vesna Bratić na nedavnoj konferenciji za novinare.

Organizatori iz Niškog simfonijskog orkestra i Niškog kulturnog centra očekuju i prihod od prodaje ulaznica od oko 350.000 dinara.

Ulaznice neće biti u prodaji u kompletu, već pojedinačno, po ceni od 400 dinara.

Osim za veče otvaranja, studenti, đaci i penzioneri će karte moći da kupe po ceni od 250 dinara.

Nevena Ranđelović / SEEcult.org

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav