• Search form

27.10.2016 | 14:10

Najbolji izdavači Clio i Laguna

Najbolji izdavači Clio i Laguna

Nagrada za izdavača 2016. godine na 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu dodeljena je izdavačkim kućama Clio i Laguna iz Beograda, a i nagrada za najbolje izdanje ravnopravno je dodeljena knjigama “Putopisi” Grigorija Božovića, u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda, te “Srbija, gradovi, opštine, naselјa”, prof. dr Stevana M. Stankovića, u izdanju Službenog glasnika i Pravoslavne reči.

Žiri 61. Sajma knjiga činili su prof. dr Dragan Simeunović (predsednik), Milica Lilić, Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević i Slobodan Zubanović.

Prema obrazloženju žirija, Clio već godinama spada u red najplodnijih i po izdavačkom dijapazonu, kao i po objavlјenim sadržajima, najkvalitetnijih izdavača u Srbiji.

“Iako ni njega u proteklim godinama nisu mimoišle izdavačke bolesti, on je ove godine nesumnjivo jedna od onih izdavačkih kuća koje zaslužuje epitet izdavača godine. Clio je napravio značajan iskorak u smeru još dinamičnije i selektivnije izdavačke produkcije, još više težeći nego ranije aktuelnim sadržajima iz domena književnosti, nauke i umetnosti. O tome nam svedoče sledeće edicije: Gral, Klepsidra, Polis, Imago, Ars i dr”, naveo je žiri.

Za Lagunu je istaknuto da već godinama zauzima vodeće mesto među izdavačima po broju izdanja i broju autora ovenčanih najznačajnijim književnim nagradama (Nobel, Buker, NIN i dr.). Navodeći da Laguna u pođednakoj meri promoviše domaće i strane prozne pisce, kao i popularnu knjigu, žiri je ocenio da time održava interes široke čitalačke publike.

Laguna posebnu pažnju, kako je navedeno, poklanja literaturi za decu i mlade.

“Svojom izdavačkom aktivnošću, Laguna zajedno sa nekoliko drugih izdavača donekle uspeva da popuni prazninu u našem izdavaštvu posle nestanka državnih izdavačkih giganata koji su svojim opusom obeležili istoriju izdavaštva u Srbiji u drugoj polovini XX veka”, naveo je žiri.

Knjiga “PutopisiGrigorija Božovića proglašena je jednim od dva najbolja izdanja u protekloj godini kao zbirka dragocenih filigranskih zapisa o prostorima koje pored Srba u piščevo vreme nastanjuju i drugi narodi tadašnje Jugoslavije. Tim pre, što je putopisna literatura kao žanr postala skoro raritetna.

“Vrsni i nepravedno zapostavlјeni pripovedač velikog formata Grigorije Božović, koji je slovio između dva svetska rata za jednog od naših najuglednijih književnika, uz to i profesor, dopisnik ‘Politike’ i vođa srpskog pokreta na jugu Srbije i u Makedoniji, što ga je i odvelo u politiku koja će ga prerano koštati glave u vihorima Drugog svetskog rata, stvorio je veliki broj značajnih dela čijeg se izdavanja prihvatio Zavod za udžbenike u formi njegovih sabranih spisa od kojih su ove godine objavlјene njegove pripovetke i putopisi”, naveo je žiri.

Nagrada za najbolje izdanje ravnopravno je dodeljena knjizi dr Stevana M. StankovićaSrbija, gradovi, opštine, naselјa” koja, kako je istakao žiri, predstavlјa proizvod višegodišnjeg istraživanja u kojem su na plastičan način predstavlјeni svi gradovi, opštine i naselјa Srbije koji poput lјudi imaju svoje lice i svoju sudbinu.

Reč je o savremenom opisu današnje Srbije u kojoj živi 7.258.753 stanovnika u 6.158 naselјa, od kojih je prema statistici 27 gradova, 25 gradskih opština, 147 opština i 195 gradskih naselјa.

Knjiga predstavlјa “sintezu saznanja prošlosti, kao i sadašnjosti staništa lјudi Srbije i izvanredno je grafički i likovno opremlјena na 920 strana u punom koloru”, naveo je žiri.

I nagrada za dečju knjigu godine ravnopravno je dodeljena dvema knjigama, a to su  “Najlepše pesme za decu” priređivača Nenada Simonovića (Tanesi) i “Lola – pas detektivUne Babić (Interpres), učenice iz Beograda.

Antologija savremene poezije za decu “Najlepše pesme za decu”, koju su ilustrovali Vesna J. Knežević i Mladen Anđelković, obuhvata sve ono što spada u domen dečjeg interesovanja. Na 256 stranica stalo je “sve ono što predstavlјa najvredniji sadržaj poezije za decu - od Zmaja, preko Duška Radovića, Ljubivoja Ršumovića, do mlađih pesnika. Podelјena u nekoliko celina, knjiga je riznica motiva iz sveta detinjstva koju prate vrlo maštovite ilustracije živih boja. Namenjena je najmlađima, ali i svima onima koji brinu o deci od prvih koraka do adolescencije”.

Una Babić je učenica četvrtog razreda osnovne škole “Laza Kostić” na Novom Beogradu, a njenu priču u knjizi “Lola – pas detektiv” upotpunjuju i neobično uspele ilustracije male autorke.

Knjiga je predložena kao podsticaj dečjeg stvaralaštva koje je mnogo  prisutnije u svetu nego u Srbiji.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav