• Search form

16.09.2016 | 23:09

Tenkom na Skupštinu

Tenkom na Skupštinu

Šok zadruga započinje novu sezonu u svojoj uličnoj galeriji Šok koridor 22 u Novom Sadu izložbom kojom podseća na antimilitarističku akciju “Tenkom na Skupštinu” 1991. godine, koja je postavila pitanja patriotizma, izdaje i dezerterstva u nepostojećem ratu.

Nova postavka u pasažu Zmaj Jovine ulice 22 u Novom Sadu priređena je povodom 25-godišnjice te akcije ispred bivše Savezne skupštine, kao nastavak serije izložbi “Da se podsetimo”.

“Septembra 1991. rezervista iz Valјeva Vladimir Živković dovezao je iz Šida svoj oklopni transporter i parkirao ga pred Skupštinu SFRJ. Urbana legenda, ludilo, performans ili izgublјeni trag koji svedoči da je u jeku rata, pored nacionalističkog talambasanja, bezumnog rasipanja tuđih života postojalo i drugo mišnjelјe: pobuna i nepristajanje, glas o kome svedoči masovni povratak rezervista u Valјevo, Kragujevac, Gornji Milanovac, Kosijerić, Raču, Smedervsku Palanku... Glas koji je postavio pitanja patriotizma, izdaje i dezerterstva u nepostojećem ratu. Pitanja koja ni danas nisu izgubila na snazi.

Postoji li istorija izvan istorije?

Ko ulazi u istoriju? Kojim zaslugama?

Ko deli istorijske ulaznice?

Ko ih i kako preraspodelјuje?

Na tragu stare istine da istoriju pišu pobednici, pitamo se nije li takva istorija samo naknadno legitimisanje zločina?”, navela je Šok zadruga (ex Art klinika) povodom nove izložbe sa dokumentarnim fotografijama akcije ispred bivše Skupštine SFRJ, sada Narodne skupštine Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav