• Search form

22.08.2016 | 23:06

Samo vreća, duh i iskrenost

Samo vreća, duh i iskrenost

Porodica bistrih potoka, jedinstvena umetničko-ekološka komuna na ovim prostorima, organizuje od 26. do 28. avgusta u svom domu na obroncima Rudnika novo izdanje festivala Šumes, koji već petnaestak godina okuplja umetnike i sve druge poštovaoce ekologije, humanizma i kulture.

“Ponesite vreću, duh i iskrenost”, poručio je ovoga puta osnivač Porodice bistrih potoka Božidar Mandić, konceptualni umetnik, književnik i performer,
koji se u proteklih godinu dana predstavio retrospektivnom izložbom “Natrag u Muzeju savremenene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, objavio roman “Pertle o novosadskoj avangardi 70-ih, te dobio prestižnu nagradu “Todor Manojlović” Fonda “Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov” za doprinos avangardnoj umetnosti za 2016.

“Zagađeno doba isijava svoju suprotnost u umetnosti. To je iskrena umetnost. Umetnost koja je oslobođena svih tehnoloških prisustva i zanatskih umeća. To je umetnost koja traga za idejama i proizilazi iz ideja. U vremenu vrhunskih manipulacija iskrena umetnost spašava život čoveka i prirodu”, poručuje Porodica bistrih potoka povodom novog izdanja festivala Šumes, koji organizuje od 2002. godine u selu Brezovica.

Porodica bistrih potoka osnovana je 1977. godine, kada je Mandić sa porodicom napustio Novi Sad i naselio se podno planine Rudnik u blizini Gornjeg Milanovca, na stotinak kilometara od Beograda.

Aktivnosti Porodice bistrih potoka i i Mandića predstavljene su krajem 2015. godine na retrospektivnoj izložbi u MSUV kroz performanse, hepeninge, objekte, umetničke i dokumentarne filmove, te pozorišnu aktivnost i obimnu dokumentaciju od kraja 60-ih do danas. Izložba je obuhvatila i aktivnosti u okviru novosadskog konceptualnog kruga u periodu pre osnivanja ekološko-umetničke komune Porodica bistrih potoka (1969-1977), kao i književni i publicistički rad Mandića.

Civilizacijski besmisao i krizu ideja vremena u kojem živimo, u Porodici bistrih potoka nastoje da prevladaju iskustvenim traganjem za nečim što Mandić opisuje kao traganje za Dobom 5E (Ekologija, Etika, Estetika, Erotika i Emocije).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav