• Search form

22.02.2016 | 21:11

Gradska rubrika

Gradska rubrika

Izložba Barbare Blasin “Gradska rubrika” u Galeriji AŽ u Zagrebu sastoji se od izabranih arhivskih i novih fotografija kojima autorka beleži gradske prizore panoramskom kamerom u maniru novinskog reportera, “izveštavajući” o gotovo slučajnim, svakidašnjim prizorima sa zagrebačkih ulica.

Serija fotografija Barbare Blasin svojevrstan je izbor iz različitih serija snimanih u različitim vremenskim razdobljima, te ih s jedne strane objedinjuje njihova unutrašnja procesualnost, odnosno načelna nedovršenost tog umetničkog projekta, a s druge gradska sredina kao osnovna podloga višestruke i međusobno uslovljene dinamike radova, naveo je Miloš Đurđević u tekstu povodom izložbe.

Višeslojnost događanja na fotografiji, kako je naveo, opisuje i detektuje naš hod po gradu u kojem je slučajnost možda jedino pravilo u kretanju ne zbog toga da raskrijemo i pronađemo sve ono što je ostalo zbijeno i zgusnuto u uvek odavno prošlom trenutku, već zbog toga da budemo viđeni kao akteri zbivanja koja oblikujemo i usmeravamo kada smo izvan njih, kada se onom budućem približimo kako bismo izbrisali njegovo prošlo i pokušali sagledati svoju društvenost kao zalog i uslov promene oblika društvenosti.

Možda je to onda okvir i za shvatanje da je fotografija u svojoj suštini socijalna, naveo je Đurđević.

Barbara Blasin diplomirala je 2002. grafički dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Po vokaciji dizajnerke i fotografkinja, bavi se i interdisciplinarnim umetničkim projektima.

Dobitnica je nagrade hrvatske sekcije AICA-e na Zagrebačkom salonu (2008, 2011), a bila je u užem izboru za književnu nagradu Kiklop za knjigu “Ženski vodič po Zagrebu” (2006). Članica je ULUPUH-a.

Izložba “Gradska rubrika” u Galeriji AŽ Ateljea Žitnjak biće otvorena do 12. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav