• Search form

07.01.2016 | 17:57

Žižek ponovo u HNK-u

Žižek ponovo u HNK-u

Slovenački filozof Slavoj Žižek ponovo gostuje 23. januara u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu - godinu dana nakon što je rasprodao pozornicu najveće pozorišne kuće u Hrvatskoj.

Najopasniji filozof Zapada”, kako ga je svojevremeno nazvao časopis “The New Republic”, Žižek gostuje u Filozofskom teatru koji vodi Srećko Horvat tačno godinu dana nakon što je prvi put neki filozof rasprodao HNK.

Uz novo izdanje Filozofskoga teatra, izdavačka kuća Fraktura, u saradnji s HNK, izdaje i dugoočekivanu Žižekovu “Antigonu”. Reč je o prvom dramskom tekstu Žižeka koji je napisao specijalno na poziv HNK-a, a nakon hrvatskog izdanja, uskoro će biti objavljen na desetak svetskih jezika.

Svetska premijera predstave prema Žižekovom tekstu očekuje se takođe u HNK-u.

S obzirom na uobičajeno veliko zanimanje publike za Žižekova predavanja, HNK je pozvao sve zainteresovane da obezbede ulaznice na vreme.


Žižek je jedan od najcenjenijih i najpopularnijih filozofa današnjice, o čemu svedoče brojne knjige napisane o njegovom radu, kao i nekoliko dokumentarnih filmova, te krcate dvorane širom sveta.

Rođen 1949. godine u Ljubljani, Žižek je doktorirao na Ljubljanskom univerzitetu 1981. godine, a drugi je doktorat odbranio na Univerzitetu Pariz VIII. Autor je više od 50 knjiga prevedenih na više od 20 svetskih jezika.

Nedavno je izazvao veliko interesovanje rasprodatim razgovorom o budućnosti Evrope sa bivšim grčkim ministrom finansija Janisom Varufakisom i osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom, koji im se u Rojal festival holu u Londonu pridružio video linkom.

Razgovor je takođe moderirao Horvat, mladi hrvatski filozof, koji je krajem 2014. godine pokrenuo u HNK-u Filozofski teatar.

Žižek i Varufakis su se sreli u Hrvatskoj 2013. godine na Subversive festivalu, ali nisu nastupali zajedno sve do razgovora u Londonu "Evropa je kapitulirala. Živela Evropa!"

*Foto: Mara Bratoš

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav