• Search form

04.07.2016 | 22:05

Squeeze It 2016 - poziv mladim umetnicima u Evropi

Squeeze It 2016 - poziv mladim umetnicima u Evropi

Asocijacija L’Officina i Studio Tommaseo u Trstu, u saradnji sa Trieste Contemporanea Committee, pozivaju mlade umetnike u Evropi do 30 godina da se prijave na takmičenje squeeze it 2016, odnosno nagradu “Franco Jesurun” i onlajn nagradu squeeze it za radove koji povezuju pozorište, vizuelne umetnosti i nove medije.

Inicijativa je usmerena na međusektorsku promociju kulture kako bi bila bliža 2.0 generaciji. Cilj je i jačanje saradnje različitih aktera radi promovisanja boljeg razumevanja različitih pristupa umetničkom stvaralaštvu u Evropi.

Cilj konkursa, koji je međunarodni i orijentisan na evropsko područje, jeste da ohrabri buduće profesionalce u oblasti umetnosti da stvore originalne projekte koje karakteriše dinamična interakcija savremenog teatra, jezika vizuelnih umetnosti i novih medija. Cilj te inicijative je i razvoj saradnje i razmene između mladih umetnika i stručnjaka u te tri oblasti. U tom cilju će biti održana i serija radionica.

Kandidati treba da predlože projekat niskobudžetne pozorišne akcije manjeg obima koji je u organskoj vezi sa jezicima i pitanjima savremenih vizuelnih umetnosti.

Predloženi rad mora biti takav da može da bude realizovan u prostoru 4x4x4 metra, a treba da traje do 16 minuta.

Posebno će pažljivo biti razmotreni radovi koji potiču od projekata studenata koji su aktivni u obrazovnim i edukativnim inciijativama institucijama sa sedištem u Evropi, kao i projektima koje su podnele grupe čiji su članovi iz različitih oblasti i interesovanja.


  Dodela nagrade Franco Jesurun 2014. godine Komičnoj Hunti iz Hrvatske za rad Perfurmance, foto: Fabrizio Giraldi

U skladu sa ciljevima takmičenja, ne dodeljuju se novčane nagrade.

Video klipovi polufinalista biće objavljeni na sajtu triestecontemporanea.it. Jedan od njih, koji dobije najviše glasova putem onlajn glasanja, dobiće nagradu Squeeze It za 2016. Pobednik će biti pozvan da učestvuje u radionici finalista.

Finalisti će izvesti svoju teatarsku akciju na završenoj večeri takmičenja u novembru 2016. u Trstu. Biće pozvani i da učestvuju u radionici na teme koje su u vezi sa tri kreativna sektora koja su u fokusu takmičenja.

Radionica će biti održana u novembru 2016. u različitim prostorima regije Furlanija-Julijska krajina.

Dobitnik nagrade “Franco Jesuru” dobiće mogućnost za saradnju sa međunarodnom renomiranim video umetnikom sa kojim će realizovati profesionalni video rad pobedničke teatarske akcije. Ovogodišnji gostujući umetnik je prof. Dalibor Martinis iz Hrvatske.

Video će biti premijerno prikazan u Trstu, kao i širom Evrope kroz međunarodnu mreži organizatora takmičenja.

Međunarodni žiri čine predstavnici pozorišne umetnosti, savremene vizuelne umetnosti, kao i novih komunikacijskih tehnologija, koji će proceniti predložene projekte, izabrati polufinaliste i finaliste, odnosno dodeliti u završnici nagradu “Franco Jesurun”.

Imena kandidata biće objavljena na sajtu triestecontemporanea.it

Takmičenje je otvoreno za sve umetnike do 30 godina, rođene u zemljama članicama EU, zemljama članicama CEI, na Kosovu ili u Turskoj.

U slučaju grupnog učešća, potrebno je naznačiti ko je vođa projekta.

Učešće se ne naplaćuje.

Prijava za učešće mora biti podneta do ponoći 10. septembra po lokalnom vremenu.

Prijava treba da bude popunjena na engleskom jeziku.

Prijavljivanje je moguće isključivo onlajn, posredstvom formulara na sajtu triestecontemporanea.it.

Pojedinačni ili grupni kandidati treba da podnesu: lične podatke i identifikacioni dokument, CV (pojedinačni ili vođe grupe), imena, datume i mesta rođenja članova grupe (u slučaju grupno učešća), naziv projekta i sažetak, pisanu prezentaciju projekta, video klip predložene akcije do četiri minuta, te najviše dva dodatna dokumenta ili drugog materijala koji se tiče predloženog projekta.

Format i maksimalna veličina dokumenata precizirana je u prijavnom formularu.

Samo kandidature sa kompletnom dokumentacijom koja je podneta onlajn biće prihvaćene.

Lista polufinalista sa njihovim video klipovima biće objavljena na sajtu triestecontemporanea.it do sredine septembra, a javnost će moći da glasa do sredine novembra.

Krajem septembra biće prosleđena i lista radova finalista koje bude izabrao žiri.

Odabrani finalisti predstaviće žiriju svoje pozorišne akcije na završnoj večeri, koja će biti otvorena za javnost, a biće održana u novembru u Trstu. Žiri će potom odlučiti iste večeri ko će dobiti nagradu “Franco Jesurun” i objaviti dobitnika onlajn nagrade Squeeze It.

Ukoliko se finalista iz bilo kog razloga ne pojavi na finalnoj večeri, biće eliminisan.

Odabrani finalisti i dobitnik onlajn nagrade biće pozvani da učestvuju na trodnevnoj radionici u različitim prostorima u regionu Furlanija-Julijske krajine, koja će biti održana pre finalne večeri.

Organizatori će od pozorišne akcije koja je dobila nagradu “Franco Jesurun” producirati finalni video rad koji će biti predstavljen medijima, razmotren na javnim razgovorima i premijerno prikazan u regionu, a potom distribuiran u Evropi preko mreže međunarodnih partnera.

Rezultati takmičenja biće dostupni na sajtu triestecontemporanea.it, te prosleđeni evropskim medijima.

Finalisti će izvesti svoje pozorišne akcije na finalnoj večeri, uz kraću verbalnu prezentaciju. Na kraju svake akcije finalisti će biti pozvani da ih predstave članovima žirija i odgovaraju tom prilikom na njihova eventualna pitanja.

Organizatori će obezbediti dogovoreni scenski prostor i tehničku opremu, te pokriti troškove izvođenja odabranog rada. Svi drugi troškovi produkcije i izvođenja svake pojedinačne pozorišne akcije (koje bi trebalo da budu osmišljene u duhu niskobudžetne inicijative) biće odgovornost samih finalista.

Organizatori pokrivaju troškove prevoza i smeštaja, učešća finalista i dobitnika onlajn nagrade na finalnoj večeri i radionicama. U slučaju grupnog učešća, biće pokriveni troškovi vođe grupe i eventualno još jednog saradnika. Putni i troškovi smeštaja biće takođe pokriveni i za osobe koje su uključene u snimanje finalnog videa.

Takmičenje je posvećeno Franku Jesurunu, vizionaru koji je bio pozorišni glumac i galerista, te osnivač tri kulturne organizacije u Trstu koje stoje iza te manifestacije, koju je Studio Tommaseo pokrenuo kao bijenalni događaj 2014. godine, u okviru obeležavanja svoje 40-godišnjice.

Kulturna asocijacija L’Officina, Studio Tommaseo i Trieste Contemporanea Committee organizuju drugo izdanje takmičenja Squeeze It u partnerstvu sa Izvršnim sekretarijatom Centralnoevropske inicijative (CEI), Muzejem moderne i savremene umetnosti (MMSU) u Rijeci, Umetničkom galerijom u Mariboru i Institutom za savremenu umetnost u Zagrebu, kao i sa italijanskim partnerima - ArtSpace u Gorici i Patagonia Art i ACM u Veneciji. Pokrovitelji su Autonomna regija Furlanija-Julijska krajina, te okružne i gradske vlasti Trsta.

Takmičenje promovišu i mreža Continental Breakfast, ICA – Institut za savremenu umetnost u Sofiji i Ludvig muzej u Budimpešti.

Dobitnici prve nagrade “Franco Jesurun” su članovi Komične Hunte - umetničkog trija iz Zagreba, koji je pobednički rad “Perfurmance” imao priliku da snimi u režiji likovnog umetnika Adriana Pacija.

*Prijavni formular

Uputstvo o postavljanju videa

Pravila konkursa (engleski)

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav