• Search form

22.03.2012 | 12:27

Low Landing

Low Landing

Holandski muzičar i vizuelni umetnik Bardt, frontmen benda Bird, gostuje prvi put u Srbiji - Subotici, Novom Sadu, Somboru i Beogradu, u okviru projekta “Low Landing” - inicijative muzičke razmene nezavisnih scena Holandije i Srbije.

Bardt započinje gostovanje 22. marta u Studiju 11 u Subotici, gde će nastupiti i lokalni bend Wooden Ambulance, koji predvodi Goran Grubišić, bubnjar subotičkog sastava Ana Never.

Bardt je sarađivao sa brojnim umetnicima/muzičarima na holandskoj sceni, među kojima su i najznačajnija imena nezavisne scene u Holandiji. Njegova autorska muzika se opisuje kao melanholični alternativni folk / singer-song / amerikana, a nastupa u okviru sastava Bird, kao i samostalno.

U okviru festivala “Low Landing”, Bardt će nastupiti 23. marta u Omladinskom centru CK13, uz koncertnu podršku Jesenjeg orkestra, dok će dan kasnije gostovati u Somboru (Lana’s Atelier), a 25. marta u KC Grad, gde će nastupiti i beogradski sastav Went koji svoju muziku karakteriše kao “moodswing indie”.

Među učesnicima novosadskog izdanja festivala “Low Landing” je i holandski multiinstrumentalista Spoelstre iz Lajdena, koji koristi gitaru, sintisajzer, mikrofon, sampler i loop-station... Njegova muzika pripada širokom okviru koji obuhvata eksperimentalnu, elektro, psihodeličnu i noise muziku. Spoelstra je deo kolektiva/izdavačke kuće Narrominded poznate po učestalosti visokokvalitetnih izdanja i organizacijom koncerata i turneja, a kao i Bardt, prvi put dolazi u Srbiju.

Novosadski program obeležiće prve večeri, osim Bardta, i nastup Jesenjeg orkestra (Beograd-Novi Sad), koji će predstavit album “Folklor” (2011) - spoj folklora, bluza i rokenrola, koji je snimljen u Improstoru u Novom Sadu, uživo, za jednu noć.

Jesenji orkestar svira u formi kvinteta u sastavu: Ivan Čkonjević (električna gitara), Tijana Stanković (violina), Predrag Vernački (balalajka), Toma Pan (udaraljke) i Daniel Kovač (glas i gitara).

Ivan Čkonjević nastupiće i 24. marta u CK13, nakon gostovanja Spoelstrea.

“Low Landing” je inicijativa interkulturalne razmene Holandije i Srbije čiji program aktivnosti podrazumeva zajedničke koncertne nastupe predstavnika holandske i srpske nezavisne muzičke scene u nekoliko gradova u Srbiji.

Festival “Low Landing” realizuju umetnički kolektiv Wot Nxt iz Holandije i Kulturna organizacija Monogram iz Novog Sada, uz podršku holandske ambasade, a ulaz na sve programe je besplatan.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav