• Search form

08.02.2012 | 12:14

BGB u projektu EAwareness

BGB u projektu EAwareness

Biblioteka grada Beograda postala je jedan od partnera u međunarodnom trogodišnjem projektu Europeana Awareness (EAwareness), koji vodi Fondacija Europeana, a okuplja 48 partnera iz 29 zemalja Evrope.

To je najveći projekat po broju učesnika koji se finansira iz sredstava Evropske komisije, a ukupan budžet je pet miliona evra, saopštila je BGB.

Biblioteka grada Beograda, kao jedini partner iz Srbije, u naredne tri godine sarađivaće na realizaciji dva od ukupno šest radnih paketa projekta EAwareness.

Sa partnerima iz Nemačke, Danske, Grčke, Španije i Velike Britanije, Biblioteka grada kreiraće mrežu 100 javnih biblioteka Evrope kroz koju će korisnicima biti ponuđene nove usluge koje će za osnovu imati više od (u ovom trenutku) 22 miliona digitalnih objektata evropskog kulturnog nasleđa objedinjenih kroz portal Europeana. Takođe, Srbija će kroz projekat EAwareness dobiti punu podršku Europeane za promociju najmanje jednog društvenog događaja.

Među ciljevima projekta EAwareness je promocija portala Europeana svim korisnicima - političarima tj. svim onima koji utiču na kreiranje politike da koriste resurse i podignu svest o tome da je kulturno nasleđe često pokretač ekonomskog razvoja i da promoviše prenos znanja.

Takođe, promocija portala Europeana najširem krugu korisnika za najrazličitije lične potrebe uključujući njihove hobije, istraživanje, geneologiju, turizam i razvoj društvenih mreža.

Cilj projekta je i podsticanje saradnje četiri ključna sektora koja trenutno nisu dovoljno iskorišćena od strane Europeane: javne biblioteke, arhivi, emiteri i korinsici proizvoda nastalih na osnovi otvorenih kulturnih programa (programeri, istraživači, aktivisti... i dr.).

Takođe, ciljevi su i postavka novih oblika distribucije sadržaja Europeane sektoru turizma, kao i ohrabrivanje institucija da se priključe Europeani i da iskoriste postojeće mehanizame za rešavanje pitanja autorskih prava.

Početna konferencija projekta EAwareness održana je nedavno u Kraljevskoj biblioteci u Hagu, a učestvovali su i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, pomoćnica direktora za finansijske, pravne i opšte poslove Milijana Jokić i pomoćnik direktora za bibliotečku delatnost Predrag Đukić.

Aktivnosti projekta EAwareness usklađene su sa Strateškim planom Europeane za period 2011-2015.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav