• Search form

10.10.2011 | 10:22

Hackteria DIY biolab

Hackteria DIY biolab

Radionica Hackteria DIY biolab, pod vođstvom naučnika i biohakera Marca Dusseillera aka dusjagr, biće održana od 21. do 23. oktobra u Zagrebu, a omogućiće polaznicima upoznavanje s jednostavnim metodama biohakovanja, uradi-sam biologijom i kreativnim metodama umetničkih i naučnih interfejsa s fokusom na živim sistemima.

Polaznici će saznati kako da izgrade generativnu laboratorijsku infrastrukturu koristeći hakovanu elektroniku i recikliranu belu tehniku iz sopstvene kuhinje. Dobiće i uvid u biološku percepciju vremena i skala, metode kulture tkiva i izradu nakita od bakterija. Upoznaće bio-digitalni interfejs živih sistema prema otvorenom kodu i open-source hardveru.

Radionica je namenjena hakerima, umetnicima, naučnicima, DIY entuzijastama, učiteljima, amaterima... svih starosnih doba.

Prvi dan je predviđen za ugodan i opušten razgovor, koji će sa Dusseillerom voditi Deborah Hustić aka body pixel (Scientific couture - nosiva tehnologija u kontekstu bioarta).

Naredna dva dana su predviđena za fokusiran rad na biohakovanju, odnosno celodnevni program od 12 do 18 sati, uz završnu prezentaciju poslednje večeri u 20 časova.

Dr. Marc Dusseiller aka dusjagr je naučnik i predavač u područjima mikro i nanotehnologije, biohaker i umetnik. U radu kombinuje nauku, umetnost i edukaciju - DIY. Upravo su brojne radionice njegov prepoznatljiv znak kojima kombinuje lo-fi elektroniku, muziku i robotiku.

Do sada je snimio niz kratkih filmova vezanih uz DIY metode u biologiji, a trenutno najviše radi na razvoju izvođačkih aspekata biološke nauke kroz projekta Hackteria.

Organizovao je i učestvovao u stvaranju programa brojnih renomiranih novomedijskih festivala: Dock18, Room for Mediacultures, diy* festival, Kiblix 2011 Maribor, Ars Electronica...

Predsednik je i suosnivač društava Swiss Mechatronic Art Society, SGMK (Cirih) i Hackteria mreže.

Radionicu organizuje Kultura promjene, a broj polaznika ograničen je na 12 i plaća se kotizacija u iznosu od 100 kuna.

Prijave za učešće moguće je poslati do 18. oktobra u ponoć, na e-mail: imm.medialab@gmail.com, sa naznakom: “Prijava za Hackteria radionicu”.

Polaznici su zamoljeni i da napišu o sebi nekoliko rečenica i objasne zašto žele da učestvuju na radionici.

Radionica će biti održana u hacklabu novoosnovanog Media laba I’MM_ (likovna radionica pored MM dvorane) u Studentskom centru u Zagrebu, koji je osnovan kao deo programa Kulture promjene pri SC-u (smešten je u likovnoj radionici unutar kompleksa MM dvorane), a nastao je kao rezultat uspešne radionice “Artduino predstavlja Arduino”.

I'MM_ se sastoji od tri platforme: hacklaba, zatim otvorene vikend radionice s domaćim i internacionalnim instruktorima, hakerima i umetnicima, kao i od media laba (teorija i kustoske prakse, predavanja međunarodnih predavača u području novih medija).

Intervju s Dusseillerom moguće je pročitati na www.body-pixel.com, odnosno OVDE, kao i o istoriji projekta i ranijoj radionici Artduino.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav