• Search form

27.07.2011 | 14:08

Retrospektiva Konjovića u Galeriji SANU

Retrospektiva Konjovića u Galeriji SANU

Stvaralaštvo Milana Konjovića od 1913. godine do kraja života tog čuvenog srpskog umetnika predstavljeno je na retrospektivi u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu, koja će biti otvorena 28. jula, a obuhvata 85 radova iz zbirke Galerije “Milan Konjović” u Somboru.

Retrospektiva “Milan Konjović - Stvaralaštvo jednog veka” obuhvata slike iz svih sedam faza umetnikovog stvaralaštva (rana faza, plava, crvena, siva, koloristička, asocijativna i vizantijska), uglavnom ulja na platnu, uz manji broj odabranih pastela, rečeno je 27. jula na konferenciji za novinare u Galeriji SANU.

Reč je o radovima izabranim iz bogate zbirke Galerije “Milan Konjović” u Somboru, rodnom gradu umetnika, koja čuva 1.084 dela iz njegovog obimnog opusa.

      Ema u kuhinji, plava faza, 1929.

Konjovićev opus, kako se procenjuje, obuhvata čak oko 6.000 radova u raznim disciplinama (radio je i scenografiju, pozorišni kostim, vitraže, mozaike...).

      Prosjaci, siva faza, 1943.

     Akt, koloristička faza, 1953.

Galerija “Milan Konjović”, kako je istakao njen direktor Peter Mraković, objavila je 1990. godine reprezentativnu monografiju Konjovića, u kojoj je popisano oko 3.700 dela.

To izdanje bila je kruna rada dugogodišnje direktorke Galerije Irme Lang, koja je dobro poznavala i sarađivala sa Konjovićem tokom 25 godina vođenja somborske galerije, otvorene 1966. godine.

    Mrtva priroda, rana faza, 1922.

     Žito, pomračenje Sunca, asocijativna faza, 1973.

     Bahanal, rana faza, 1921.

    Dva ratnika na konju, vizantijska faza, 1986.

Autor izložbe u SANU i teksta u katalogu, Nebojša Vasić, podsetio je da je Konjović imao gotovo 400 samostalnih (počev od 1914. godine) i više od hiljadu grupnih izložbi, a krunu je činila retrospektivna u Gran paleu (Grand Palais) u Parizu 1985. godine, koju je priredila Katarina Ambrozić, kao i izložba u Moskvi 1987.

Retrospektiva u SANU, priređena uz svest da Konjovićeve slike “traže malo više vazduha zbog snažnog ekspresionizma”, obuhvata 65 ulja i 20 pastela i, kako je istakao Vasić, predstavlja hronološki jasan stvaralački kontinuitet od gotovo 80 godina neprekidnog umetnikovog rada.

“Moćnim i impozantnim delom Konjović je obeležio gotovo čitav 20. vek, te otuda i naslov ovoj izložbi ‘Stvaralaštvo jednog veka’”, naveo je Vasić.
 
SANU je pre 17 godina priredila retrospektivu Konjovića, koji je bio njen član od 1991. godine.

Osim SANU, Konjović je bio i član Hrvatske (HAZU) i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU).

Izložba u Galeriji SANU priređena je uz podršku Komercijalne banke i Dunav osiguranja, a biće otvorena do 27. septembra.

*U PRILOGU: "Stvaralaštvo jednog veka", Nebojša Vasić

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav