• Search form

04.07.2017 | 14:37

Konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu - Lepota kakofonije

Kulturni centar Beograda objavio je konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu koji će biti održan na jesen 2018. godine pod nazivom “Lepota kakofonije”, prema koncepciji kustosa Daniele Kvaran (Francuska) i Gunara B. Kvarana (Island).

Izložba je zasnovana na ideji različitosti. Ovaj koncept stavlja umetničku scenu u Srbiji u međunarodni kontekst, a u isto vreme, odnosi se na složenu kulturnu i društveno-političku situaciju u regionu.

“Početkom 21. veka, uprkos činjenici da je pojam savremene umetnosti na Zapadu postao univerzalni referentni model, nije se pojavio nijedan zajednički imenitelj. Umetnički svet ima mnogo centara, višeslojne aktivnosti, pluralizam ideja o tome šta je umetnost i šta ona može da bude, i impresivan broj heterogenih umetničkih radova. Izložba ‘Lepota kakofonije’ odražava bogatstvo sveta. To je pozitivan uslov, koji stvara energiju koja može uključivati nesklad, pa čak i konfliktne ideje i izraze. To podrazumeva koegzistenciju višestrukih identiteta i trajnih relacijskim tokova, prenoseći pojmove mešavine i otvorenosti, i stvaranje smislene priče o umetnosti i kulturi, o socijalnim pitanjima i politici.

Izložba ‘Lepota kakofonije’ će istražiti svetsku umetničku produkciju, tražeći raznolike umetničke poetike i različite generacije živih umetnika. Izložba će okupiti konstelaciju radova koji pokazuju, kroz svoje oblike, strukture materijala, tehnike, uređaje i sadržaj, izuzetno bogatstvo savremenog umetničkog izraza”, navedeno je u opisu okvirnog koncepta 57. Oktobarskog salona.

Kustosi će pozvati srpske i inostrane umetnike da učestvuju sa postojećim radom ili radom posebno izvedenim za ovu izložbu.

Takođe, kustosi će odabrati i radove srpskih umetnika koji budu pristigli na konkurs.

Kako je navedeno, mogu da se prijave umetnici koji su završili umetničke akademije i koji su afirmisani u Srbiji i u inostranstvu.

Konkurs je otvoren do 1. oktobra 2017. godine.

Materijal za konkurs, popunjen na engleskom jeziku preko onlajn formulara na sajtu OS treba da sadrži:
- lične podatke (ime i prezime, adresa, imejl adresa i kontakt telefon)
- profesionalnu biografiju
- kratak opis rada ili projekta koji se predlaže (do 900 reči)
- ličnu fotografiju
- izbor do 3 rada, u bilo kojem mediju, sa fotografijama u jakoj rezoluciji svakog predloženog rada radi što boljeg sagledavanja umetnikovog opusa
- okvirnu cenu produkcije i/ili postprodukcije.

Umetnici koji predlažu video radove treba da obezbede link za pregled (Vimeo, Youtube…)

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.