• Search form

01.03.2016 | 20:28

Zoran Popović u Menjačnici

Zoran Popović u Menjačnici

Izložba Zorana Popovića, jednog od ključnih aktera nove umetničke prakse u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, biće otvorena 3. marta u galeriji Menjačnica Gete instituta u Beogradu, a pružiće ekskluzivni uvid u film i fotografije nastale 70-ih, kada je na umetničkom festivalu u Edinburgu, gde je i sam izlagao, snimio 12-časovno predavanje Jozefa Bojsa (Joseph Beuys).

Uz seriju od oko 30 fotografija, izložba “Dokument kao umetnički rad: Gestualni govor Jozefa Bojsa” obuhvata Popovićev film “Jozef Bojs, dvanaestočasovno-predavanje: posvećeno Anaharsisu Klocu”.

Popović je 1973. godine na Festivalu umetnosti u Edinburgu, u Galeriji Richard Demarco, izlagao na izložbi “Osam jugoslovenskih umetnika” grafike i slajd-projekcije svoja dva performansa koja je prethodno izveo u Beogradu (performans Aksiomi, izveden u galeriji SKC septembra 1972, i foto-performans, Skrivanje iza Sally Holman, realizovan u parku Tašmajdan, juna 1973).

Na edinburškom festivalu, u okviru programa Galerije Richard Demarco, koji je realizovan 19. avgusta 1973. na Melvil Koledžu, zasebno su - na istom podijumu i u isto vreme, izvodili svoje performanse Zoran Popović, Marina Abramović, Gergelj Urkom i Raša Todosijević.

Dan kasnije na istom tom mestu Popović je 8-milimetarskom kamerom snimio Bojsov performans posvećen Anaharsisu Klocu (Anacharsis Cloots), pruskom plemiću koji je rođen pored nemačkog grada Kleve, a bio je značajna figura Francuske revolucije i član francuskog parlamenta (1792-1794).

Popovićev 15-minutni film “Jozef Bojs, Dvanestočasovno-predavanje: posvećeno Anaharsisu Klocu” (Joseph Beuys’s, Twelve-Hour Lecture: A Homage to Anacharsis Cloots), fokusira telesni i gestualni govor Bojsa.

Popović je film dopunio muzikom, kojom se dodatno dočarava estetsko, a manje pragmatično interesovanje za Bojsovu akciju, i uspostavlja razlika između formalnog prenošenja sadržaja i telesnog uobličavanja komunikacije. Bojsovo predavanje i Popovićev film predstavljaju krajnosti, ali i funkcionalnu celinu, navela je u tekstu povodom izložbe istoričarka umetnosti Una Popović, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

U galeriji Gete instituta biće izloženo i oko 30 fotografija u boji i crno-belih, većeg i manjeg formata, koje sadržajno odgovaraju filmu, a kao dokument su i dodatno zanimljive: u publici se prepoznaju akteri beogradske umetničke scene: Biljana Tomić, Raša Todosijević, Gera Urkom, Neša Paripović, Marina Abramović, Jasna Tijardović, Nuša i Srečo Dragan, Irina Subotić, Žika i Sanja Gligorijević, Tom Marioni (umetnik, pisac i kustos, koji je 1970. osnovao Muzeja konceptualne umetnosti u San Francisku).

Popovićev rad posvećen Bojsu, pored jasne dokumentarnosti, svojevrsno upućuje i na različite pripadnosti Popovićevih narativa - od biografskih do analitičkih i teorijskih. Takođe, posredno govori o vremenu, načinima delovanja, uticajima i razmenama unutar umetničke prakse tog doba.

Zoran Popović, rođen 1944. godine u Beogradu, jedan je od ključnih aktera nove umetničke prakse nastale 70-ih godina u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije. Popovićeva praksa, izuzetno kompleksna i slojevita, obuhvata rad u različitim medijima: grafici, slici, filmu, performansu, fotografiji, instalaciji, crtežu, tekstu…

Popović se smatra jednim od prvih autora filmova (Glava/Krug, 1968/69) na ovim prostorima koji su kodirani pod terminom filmovi umetnika.

Popovićeva izložba biće otvorena u galeriji Menjačnica do 31. marta, a 10. marta sa umetnikom će biti održan razgovor koji će moderirati Selman Trtovac i Una Popović.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.