• Search form

07.03.2018 | 21:05

Zografova mala otkrića

Zografova mala otkrića

Strip autor Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf predstavlja se u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda izložbom “Tragom malih otkrića” koja obuhvata printove i tematski povezane objekte na koje je nailazio lutajući različitim gradovima.

“Tokom godina bavljenja stripom, shvatio sam da postoje događaji koji pokreću moju imaginaciju, tačnije, da priče koje sam želeo da ispričam često nisu uopšte bile deo mog mozganja i intelektualne kalkulacije. Ne! Češće je to bilo nešto sa čim sam se susretao, što sam pronalazio”, naveo je Rakezić povodom izložbe u KCB-u, koja će biti otvorena 8. marta.

Printovi strip tabli i objekti koji su tematski sadržaj istih stripova biće izloženi u nameri da pokažu otkrića na koje je Rakezić nailazio u različitim gradovima, a sve u nameri da demistifikuje postojanje “koncepta”.

“Nemojte da verujete umetnicima koji vam, kiselog lica, obrazlažu nekakve teoreme”, naveo je Rakezić, dodajući da je reč o izložbi doživljaja, a ne apstraktnih artefakata. “Pripremajući izložbu ‘Tragom malih otkrića’, imao sam na pameti i činjenicu da su povodi ili pronalasci na osnovu kojih sam kreirao priče, ti predmeti nađeni na ulici ili u prašini srpskih (i inostranih!) buvljih pijaca, zapravo jednako važni, i da ih treba prezentovati uz same stripove. Način na koji sam do njih došao, proces kojim sam ih dokučivao, pa čak i sam rad na strip storiji koja ih je ovekovečila (što je često iziskivalo dodatno istraživanje), za mene je pre svega bio doživljaj”, naveo je Rakezić u tekstu za katalog izložbe.

Saša Rakezić deluje na strip sceni od početka 90-ih, od kada je postao poznat ne samo u Srbiji, već i u zemljama u kojima su zbirke njegovih stripova bile objavljivane - u SAD, Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Španiji, Nemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj... Predstavio je svoje radove na samostalnim izložbama širom sveta, od Rima i Pariza, do San Franciska i Sijetla.

Izložba u Likovnoj galeriji KCB-a biće otvorena do 29. marta.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.