• Search form

31.07.2018 | 12:47

Zlatno runo najbolja edicija na Trgu od knjige

Zlatno runo najbolja edicija na Trgu od knjige

Najboljom edicijom na 16. Međunrodnom sajmu knjiga “Trg od knjige” u Herceg Novom proglašeno je Zlatno runo izdavačke kuće Arhipelag, u kojoj je od pokretanja pre 11 godina objavljeno više od 200 knjiga savremene proze, pre svega, romana i pripovedaka.

“To je strog i reprezentativan izbor vrhunskih dela savremene srpske i svetske književnosti, koji čitaoci doživljavaju kao pouzdanu preporuku. Koncept edicije Zlatno runo sastoji se, s jedne strane, u pažljivim odabiru  knjiga najboljih savremenih pisaca, dok je, s druge strane, reč o istraživačkom profilu, budući da je edicija otvorena, kada je reč o stranim ostvarenima, ne samo za najveće svetske jezike, već i za nova dela nastala na takozvanim.’malim jezicima’ i u kulturama iz kojih se ređe prevodi”, naveo je u obrazloženju stručni žiri koji su činili prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović.

Između dva sajma “Trg od knjige” u ediciji Zlatno runo objavljeni su novi romani Ljudmile Ulicke, Davida Grosmana, Havijera Serkasa, Klaudija Magrisa, Nine Jargekov, Barbi Marković, Jelene Lengold, Srđana Tešina i Vide Ognjenović, podsetio je žiri, koji je nagradio Zlatno runo imajući u vidu i novu i celokupnu dosadašnju produkciju, saopštio je Arhipelag.

Za knjige objavljene u ediciji Zlatno runo, za koncept edicije i za ediciju kao celinu Arhipelag je dobio više domaćih i regionalnih nagrada u književnost, izdavaštvo i dizajn u proteklih devet godina.

Glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović izjavio je povodom priznanja “Trga od knjige” da nagrade govore da nisu sve knjige iste, da se o ukusima mora raspravljati i da je nužno prepoznavati vrednosti koje važi danas i koje će opstati i sutra.

“Uporedo s povlačenjem knjige iz javnog prostora, iz njega su se povukli i razgovori i rasprave, i dijalog i kritičko mišljenje. Na tom napuštenom prostoru sada traju i dopunjuju se beskrajna i besadržajna zabava, populistički tonovi i rđav ukus. Ali kao što nisu iste knjige, tako nisu isti ni čitaoci. Više nego ikada, danas je neophodno pružiti čitaocima širu mogućnost izbora. To je prvorazredni zadatak profesionalnih izdavača danas. Ukus se ne sme svoditi na samo jedan trend, na samo jednu boju, na samo jedan ton, pogotovu ako je taj ton siv, ako ne podstiče na mišljenje, već uljuljkuje u zabavi i prilagođava na prosečnost”, rekao je Gojko Božović.

Nagrade hercegnovskog sajma "Trg od knjiga" uručene su dobitnicima na svečanom zatvaranju, a među njima su i Crnogorska akademija nauka i umetnosti i Narodni muzej Crne Gore, koji su dobili nagradu za izdavački poduhvat godine za knjigu “Otisak i znakMileta Grozdanića, CID iz Podgorice, koji je dobio plaketu za najlepšu knjigu za izdanje NjegoševeBilježnice”, te beogradska Laguna koja je dovila plaketu za dečju knjigu godine - za delo “Ja sam AkikoStefana Mitića.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.