• Search form

18.02.2017 | 23:28

Zlatni medved mađarskoj romansi Ildike Enjedi

Zlatni medved mađarskoj romansi Ildike Enjedi

Zlatni medved 67. Berlinala dodeljen je mađarskom ljubavnom filmu “O telu i duši” rediteljke Ildike Enjedi (Ildiko Enyedi), čija se radnja događa u budimpeštanskoj klanici, Gran pri žirija dobio je francusko-senegalski reditelj Alen Gomis za dramu “Felicite” o majci u Kongu koja pokušava da pronađe novac za lečenje sina, a nagradu za režiju finski autor Aki Kaurismaki, čija je komedija “Na drugoj strani nade” o aktuelnoj izbegličkoj drami važila za jednog od favorita za glavnu nagradu.

Radnja pobedničkog filma 67. Berlinala, čijim je žirijem predsedavao holandski reditelj Pol Verhoven, smeštena je u klanicu u kojoj dvoje zaposlenih, koji jedva komuniciraju, otkrivaju da svake noći sanjaju isti san - o ljubavi dva jelena u snežnoj šumi.

Autorka Ildike Enjedi, koja živi u Mađarskoj i Nemačkoj, počela je karijeru kao konceptualna umetnica, a poznata je i po filmu “Moj 20. vek” koji je u Kanu 1989. godine osvojio Zlatnu palmu.

U konkurenciji ukupno 18 filmova, nagradu 67. Berlinala za najbolji scenario dodeljen je čileanskom filmu “Fantastična ženaSebastijana Lelioa o transrodnoj osobi Marini i muškarcu koji naprasno umire od aneurizme, koji je osvojio i Tedi nagradu za najbolji LGBT igrani film. Mnogi kritičari očekivali su da će nagradu za najbolju glumicu odneti Danijela Vega, koja je osvojila kritiku ulogom pevačice u noćnom klubu koja se bori za pravo da prisustvuje sahrani svog znatno starijeg ljubavnika.


  Fantastična žena

Fantastična žena” je bila i među favoritima za Zlatnog medveda, kao i Kaurismakijev film “Na drugoj strani nade” o sirijskom izbeglici koji tiže u Helsinki u potrazi za političkim azilom, ali nadležni smatraju da situacija u Alepu nije toliko strašna, pa mora da se krije. Utočište nalazi u jednom restoranu sa galerijom ekscentričnih likova, koji talno menja naziv i program kako bi bio u trendu. Kaurismakijevo uverenje da svet može biti lepše i bolje mesto za život remeti jedino krvav susret sa pripadnicima lokalne neonacističke Armije za oslobođenje Finske.

Nagradu “Afred Bauer” dobila je proslavljena poljska rediteljka Agnješka Holand za “Pokot” (u saradnji sa Kasiom Adamik) ženi koja živi sama na rubu šume i započinje seriju ubistava ljudi koje smatra krivim za stradanje volјenog psa. Sve njene žrtve su lovci, a lov je predstavljen kao metafora kulture sile - kako prema prirodi, tako i prema slabijima od sebe.

Srebrnog medveda za najbolju glumicu dobila je Kim Minhee za ulogu u južnokorejskom filmu “On the Beach at Night Alone” reditelja Honga Sangsoa o ženi koja putuje u Hamburg nakon afere sa oženjenim čovekom.

Najboljim glumcem proglašen je Georg Fridrih iz Austrije, nagrađen za ulogu u filmu “Sjajne noći” Tomasa Arslana o putovanju oca i sina u Norvešku za vreme letnjeg solsticija.


   Na drugoj strani nade

Srebrnog medveda za izuzetan umetnički doprinos dodeljen je Dani Bunesku za montažu rumunskog filma “Ana, ljubavi moja” Kalina Petera Necera.

Nagrada za debitantski film, koja je vredna 50.000 evra, a dodelio ju je poseban žiri, pripala je Karli Simon za “Leto 1993”.

Nagradu za najbolji dokumentarni film, takođe vrednu 50.000 evra, dobio je palestinski film “Ghost HuntingRaeda Andonija o bivšim zatvorenicimau Izraelu koji se prisećaju zatvorksog života i poniženja koja su preživeli.

Zlatnog medveda za najbolji kratki film dobio je “Small TownDiogo Koste Amarantea.

Među nagrađenima su i animirani kratki film “Ježeva kućaEve Cvijanović iz Hrvatske i kratki igrani film “U plavetniloAntonete Alamat Kusijanović, natao u hrvatsko-slovenačkoj koprodukciji. Film “Ježeva kuća”, adaptacija poznate basne Branka Ćopića, osvojio je posebno priznanje dečjeg žirija u sekciji “Generacija Kplus”, a članovi međunarodnog žirija dodeli su posebno priznanje filmu "U plavetnilo” koji je prikazan u sekciji “Generacija 14plus”.

Kristalnog medveda u sekciji Generation Kplus osvojio je, inače, dugometražni igrani film “Little HarbourIvete Grofove, dok je glavnu nagradu u sekciji “Generacija 14plus” osvojio “Butterfly KissesRafaela Kapelinskog.

  Ildike Enjedi, dobitnica Zlatnog medveda

Na Berlinalu su tradicionalno dodeljene i nagrade nezavisnih žirija, pa je ekumenski nagradio filmove “O telu i duši” i “Fantastična žena”.

Žiri FIPRESCI, u kojem je bila i filmska kritičarka beogradske Politike Dubravka Lakić, proglasio je najboljim pobednički film “O telu i duši”.

Dodeljene su i nagrade za razvoj filmskih projekata, a medju nagradjenima je i Vladimir Perišić iz Srbije, koji je dobio Arte nagradu u izosu od 6.000 evra za francusko-srpsku koprodukciju “Izgubljena zemlja”.

Na 67. Berlinalu, koji je počeo 9. februara francuskim filmom “Đango” o džez gitaristi Đangu Rajnhartu, u režiji Etijena Komara, prikazano je gotovo 400 filmova iz 70 zemalјa.

Među filmovima na 67. Berlinalu bio je i “Rekvijem za gospođu J.” scenariste i reditelja Bojana Vuletića iz Srbije, s Mirjanom Karanović u naslovnoj ulozi, koji je prikazan u programu “Panorama specijal”, a videće ga i publika 45. Festa u Beogradu.

Berlinski festival, čiji budžet prelazi 25 miliona evra, tradicionalno je protekao i u kritičkom duhu o aktuelnoj političkoj situaciji, a  posebno na meti je bio novi američki predsednik Donald Tramp.

Holivudska zvezda Ričard Gir optužio je Trampa da podstiče zločine motivisane mržnjom i ksenofobijom, a njegov meksički kolega Dijego Luna, član glavnog žirija, kritikovao ga je zbog namere izgradnje zida na američko-meksičkoj granici. Američka glumica Megi Džilenhol, takođe članica žirija, izrazila je uverenje da u SAD ima mnogo građana koji su spremni da pruže otpor novom predsedniku.

(SEEcult.org)

 • 22.04.2017 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  VIS-À-VIS - Zbirka UGM in zbirka 49 Nord 6 Est - Frac Lorraine - razstava (21.4.-20.8.2017.)

  sodelujoči umetniki: NIKA AUTOR (Slo), ÁLVARO BARRIOS (Col), SANDI ČERVEK (Slo), IVAN DVORŠAK (Slo), PATRICK FAIGENBAUM (Fra), MARCO GODINHO (Prt), MARIE-ANGE GUILLEMINOT (Fra), ZDENKO HUZJAN (Slo), HAO JINGFANG & WANG LINGJIE (Chn/Fra), PETRA KAPŠ (Slo), STOJAN KERBLER (Slo), DAVID LAMELAS (Arg/Fra), POLONA MAHER (Slo), CLAIRE MOREL (Fra), ROMAN OPALKA (Pol/Fra), ALEN OŽBOLT (Slo), LUDVIK PANDUR (Slo), ZORA PLEŠNAR (Slo), MARKO POGAČNIK (Slo), OTO RIMELE (Slo), KARIN SANDER (Deu), MIRA SANDERS (Bel), SIMONA ŠUC (Slo), FIONA TAN (Idn/Nld), SAŠO VRABIČ (Slo), IAN WILSON (USA)

  kustosinja razstave: Andreja Borin

  postavitev razstave: Andreja Borin in Simona Šuc

  oblikovanje: Matej Koren Studio

  prevod: Ksenija Vidic

  www.fraclorraine.org

  http://www.ugm.si

  21.05.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  DAN GRAHAM (1942, New York): ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ - izložba (20.5.-27.8.2017.)

  kustosi izložbe: Maurizio Bortolotti i Radmila Iva Janković

  partneri izložbe: Galerija Lisson, London; Galerija Hauser & Wirth, Zürich

  http://www.msu.hr

  07.06.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  SintArt 08
  ALEM KORKUT (1970, Travnik): GRAVITACIJA - izložba (6.6.-30.9.2017.)
  kustosica izložbe: Nataša Ivančević

  http://www.msu.hr

  17.06.2017 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana
  32. GRAFIČNI BIENALE: KRITERIJ ROJSTVA (16.6.-29.10.2017.)

  http://www.mglc-lj.si

  30.06.2017 | 15:00

  Kibla, Maribor

  PATRICIA PICCININI (Avstralija): ZAVEST / CONSCIOUSNESS - razstava (29.6.-14.10.2017.)
  http://www.patriciapiccinini.net

  https://www.youtube.com/watch?v=RPC_7JahYsM

  http://www.kibla.org

  07.07.2017 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  RADOŠ ANTONIJEVIĆ (1969, Pančevo): NA SVOME MJESTU STAJATI - izložba (6.7.-30.8.2017.)
  http://radosantonijevic.weebly.com

  kustos izložbe: Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

   

  http://www.msurs.net

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  IVANA FRANKE: STRUJANJE PERCEPCIJE (SVEMIRI MISLI) / TOMMI GRÖNLUND i PETTERI NISUNEN: SIVA ZONA - izložba (6.7.-20.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  ANTO KAJINIĆ (1953, Modriča): PUTOVANJE KROZ BJELINE - izložba (6.7.-31.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  12.07.2017 | 10:00

  Galerija umjetnina, Kralja Tomislava 15, Split
  ARHITEKTURA U SUVREMENOJ UMJETNOSTI / ARCHITECTURE IN CONTEMPORARY ART - izložba (11.7.-27.8.2017.)

  umjetnici/artists: DUŠKA BOBAN, TOMISLAV BUNTAK, TOMISLAV ČERANIĆ, IGOR EŠKINJA, ANDREA FRASER, CYPRIEN GAILLARD, ZLATKO KOPLJAR, ARMIN LINKE/SRĐAN JOVANOVIĆ WEISS, ANITA MILOŠ, VEDRAN PERKOV, RENATA POLJAK, VIKTOR POPOVIĆ, NELI RUŽIĆ, JULIÃO SARMENTO, JEE YOUNG SIM, LANA STOJIĆEVIĆ, DARIO ŠOLMAN, MARKO TADIĆ, PATRICIA TEODORESCU, ZLATAN VEHABOVIĆ

  kustosi / curated by: Jasminka Babić & Branko Franceschi

  https://www.galum.hr

  15.07.2017 | 12:00

  Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
  FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA - NOĆ - izložba (14.7.-21.8.2017.)
  kustosi: tim Švajcarskog instituta za savremenu umetnost, Njujork i Žili Bukobza

  umetnici: DANAI ANESIJADU, DARJA BAJAGIĆ, DORA BUDOR, ULISES KARION, HEMAN ČONG, BRIS DELSPERŽE, ALEKSANDRA DOMANOVIĆ, MATIS GASER, DAJGA GRANTINA, SINIŠA ILIĆ, ALEKS IZRAEL, BERTRAN LAVIJE, VILIJAM LEVIT, KRISTIJAN MARKLEJ, RODRIGO MATEUS, BENJAMIN RAMIREZ PEREZ, KARIS RODRIGEZ, BOJAN ŠARČEVIĆ, EJMI SIGL, TOBIJAS ŠPIHTIH, RAŠA TODOSIJEVIĆ
  produkcija: Balkan Projects

  http://www.msub.org.rs

Video
15.08.2017 | 19:22

Neko kao ti...

Grupa Eva Braun, koja više od tri godine nije samostalno nastupala u Beogradu, održaće 7.