• Search form

09.09.2017 | 23:42

Zlatni lav Giljermu del Toru

Zlatni lav Giljermu del Toru

Zlatni lav 74. Venecijanskog filmskog festivala dodeljen je meksičkom reditelju Giljermu del Toru za američki naučno-fantastični film “The Shape of Water”, koji je i važio za jednog od favorita, a priča je o ljubavi morskog čudovišta i devojke, ali i hladnoratovski triler i svojevrsno istraživanje američke kulture 60-ih godina 20. veka.

Del Toro je posvetio prestižnu nagradu svim meksičkim i latinoameričkim rediteljima, poručujući 9. septembra na svečanom zatvaranju 74. Mostre da je “važno imati veru i ostati čist”.

Nagradu mu je uručila Anet Bening, predsednica žirija koji je Srebrnog lava dodelio porodičnoj drami “Foxtrot” izraelskog reditelja Samuela Maoza, jednog od miljenika Mostre, koji je 2009. godine odneo Zlatnog lava filmom “Liban”.

Dvostruku pobedu ostvario je francuski glumac Gzavije Legran, koji je za rediteljski debi “Custody” dobio Srebrnog lava za režiju, kao i Lava budućnosti (nagradu Laurentis), koju dodeljuje poseban žiri za nabolji prvi film. Uzbuđen zbog dve nagrade, i sa suzama u očima, izrazio je nadu u bolju budućnost – referišući na problem nasilja nad ženama, kojim se bavi njegov film.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je australijskom filmu “Sweet Country” (Warwick Thornton), za scenario je nagrađen Martin Makdona za britansko-američki film “Tri bilborda izvan Ebinga, Misuri”.

Najboljom glumicom 74. Mostre proglašena je Šarlota Rempling za ulogu u filmu “Hana” italijanske rediteljke Andree Palaoro, dok je Kup Volpi za najboljeg glumca dobio Kamel el Baša za ulogu u filmu “The Insult” libanskog reditelja Ziada Duerija.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.