• Search form

20.09.2017 | 22:42

Ženski pokret u Crnoj Gori 1943-1953

Ženski pokret u Crnoj Gori 1943-1953

Izložba “Drugarice - Ženski pokret u Crnoj Gori 1943-1953” biće otvorena 22. septembra u Narodnom muzeju na Cetinju - Crnogorskoj umetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić”, u okviru Inicijative za osnivanje Muzeja žena Crne Gore.

Publika će imati priliku da na izložbi vidi i čuje umetničke intervecije Kristine i Adrijane Gvozdenović, Irene Lagator Pejović, Lenke Đorojević i Milene Pejović.

Namera tog projekta je da učini vidljivim i reinterpretira jedan od najuzbudljivijih perioda u istoriji emancipacije žena Crne Gore – period posleratne obnove i delovanja AFŽ-a Crne Gore od 1943. do 1953.

Autorke izložbe su Nataša Nelević i Natalija Vujošević, a istoričar konsultant je Miloš Vukanović. Inicijatori i organizatori izložbe su NU Institut za savremenu umetnost i NVO Nova Centar za feminističku kulturu.

Izložbu “Drugarice” prati zbornik “Šta je nama AFŽ / Prilozi za nova čitanja istorije socijalističkog ženskog pokreta 1943-1953”. Autori tekstova su Boris Ristović i Miloš Vukanović, Nataša Nelević, Paula Petričević, Ervina Dabižinović, Milica Nikolić i Maja Solar, koji propituju domete i ograničenja posleratnog ženskog pokreta u Crnoj Gori i Jugoslaviji, kao i njegov značaj u kontekstu savremenih diskusija o budućnosti feminizma.

Nosilac projekta je Narodni muzej Crne Gore, a partneri na realizaciji izložbe su Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević“, Arhivsko odeljenje za istoriju radničkog pokreta Državnog arhiva Crne Gore i Služba za odnose sa javnošću Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore (foto arhiv).

Izložbu će otvoriti Bosa Vuković, članica AFŽ-a, urednica "Naše žene" i ugledna društveno-politička radnica u vreme socijalizma, te direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.