• Search form

05.03.2013 | 20:10

Završeni 19. Salon knjiga i 18. Art expo

Završeni 19. Salon knjiga i 18. Art expo

Salon knjiga, izložbu umetnosti Art expo i Sajam obrazovanja na Novosadskom sajmu videlo je proteklih šest dana oko 15.500 posetilaca, pre svega zahvaljujući odluci organizatora da ulaz bude besplatan.

Prema navodima organizatora, posetioci su bili iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a mogli su da vide nastup 140 izlagača, kao i više od 50 pratećih dešavanja.

Direktorka priredbi Imelda Monarov Čuljak izjavila je da su utisci izlagača izuzetno pozitivni, jer je njihov promet i do 50 odsto bolji nego 2012. godine. Uz to, i učesnici i posetioci zadovoljni su obiljem programa koji su realizovani u Hali "Master" i Kongresnom centru Novosadskog sajma, što je obezbedilo i prisustvo stručne publike, rekla je ona i dodala da je sajamske priredbe obišao i veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola.

Sekretar Udruženja izdavača i knjižara Srbije Vuk Vukićević takođe je izrazio zadovoljstvo interesovanjem građana za knjigu.

“Bitno je da knjižare odgovore na čitalačke potrebe i da omoguće građanima da dođu do knjiga koje ih zanimaju i da taj interes iskoriste da unaprede naviku čitanja i podstaknu ljude da čitaju kvalitetna dela. To je misija i knjižara i izdavača i bibliotekara”, rekao je Vukićevcih i pohvalio organizatore zbog besplatnog ulaza, izražavajući nadu da će i drugi organizatori sličnih priredbi slediti taj primer i pokazati više razumevanja za knjigu i zainteresovanost građana za čitanje.

Međunarodni Salon knjiga i izložba umetnosti “Art Expo”, uz Sajam obrazovanja “Putokazi”, otvoreni su 28. februara na Novosadskom sajmu.

Početak 19. Salona knjiga protekao je u znaku nagrade “Laza Kostić” za najbolje ostvarenje objavljeno u protekloj godini koja je uručena Zvonku Karanoviću za knjigu pesama u prozi “Mesečari na izletu”, u izdanju kuće “Lom”.

Za izdavački poduhvat godine priznanje je pripalo Zadužbini Desanke Maksimović, Službenom glasniku i Zavodu za udžbenike iz Beograda, za izdanje “Desanka Maksimović celokupna dela” u deset tomova.

U okviru 18. izložbe umetnosti Art expo, 15. put je dodeljena nagrada “Sava Šumanović”, a ravnopravno su je dobili skulptorka Olga Jevrić i istoričar umetnosti i kritičar Jerko Denegri.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.