• Search form

21.09.2010 | 22:03

WHW selektorke Hrvatske na 54. Bijenalu u Veneciji

Zagrebački kustoski kolektiv WHW (Što, kako i za koga) imenovan je za poverenika hrvatskog paviljona na 54. Bijenalu u Veneciji 2011. godine, saopštilo je 21. septembra hrvatsko Ministarstvo kulture, koje i određuje selektora.

Kustoskinje Ana Dević, Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, bile su kolektivne selektorke i 11. Bijenala u Istanbulu 2009. godine, održanog na temu “Šta čini čovečanstvo živim? (What Keeps Mankind Alive?), inspirisanu pesmom iz “Opere za tri groša” Bertolta Brehta.

WHW selektorke Hrvatske na 54. Bijenalu u Veneciji

Zagrebački kustoski kolektiv WHW (Što, kako i za koga) imenovan je za poverenika hrvatskog paviljona na 54. Bijenalu u Veneciji 2011. godine, saopštilo je 21. septembra hrvatsko Ministarstvo kulture, koje i određuje selektora.

Kustoskinje Ana Dević, Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, bile su kolektivne selektorke i 11. Bijenala u Istanbulu 2009. godine, održanog na temu “Šta čini čovečanstvo živim? (What Keeps Mankind Alive?), inspirisanu pesmom iz “Opere za tri groša” Bertolta Brehta.

Kustoski kolektiv WHW predstaviće na zasebnoj konferenciji za novinare projekat hrvatskog nastupa na 54. Bijenalu u Veneciji, koje će biti održano od 4. juna do 27. novembra sledeće godine prema koncepciji umetničke direktorke Bice Curiger, švajcarske istoričarke umetnosti, kritičarke i kustoskinje.

WHW su udruženje za vizuelnu kulturu koje deluje u Zagrebu od 1999. godine, a u programskom timu je i dizajner i publicista Dejan Kršić.

Razvijajući različite modele saradnje, zasnovane na kolektivnom načinu rada, kreativnoj upotrebi javnog prostora, udruživanju partnera iz različitih područja delovanja i propitivanju društvene uloge umetnosti, WHW je uključen u mnoge lokalne i regionalne saradničke mreže vaninstitucionalnih inicijativa, a iako su njihovi projekti prvenstveno zasnovani na izložbama, zamišljeni su kao šire platforme za promišljanje savremene kulturne produkcije i refleksiju društvene stvarnosti.

Uz niz izložbi u Zagrebu, gde vode Galeriju Nova, WHW je organizovao mnogobrojne međunarodne izložbe i projekte u galerijama i muzejima u Ljubljani, Beču, Beogradu, Pragu, Kaselu, Gracu, Kopenhagenu, Njujorku...

Među njima su izložbe “Što, kako i za koga, povodom 152-godišnjice Komunističkog manifesta" (HDLU, Zagreb, 2000, Kunsthalle Exnergasse, Beč, 2001), “Projekat: Broadcasting, posvećen Nikoli Tesli" (Tehnički muzej, Zagreb, 2002), “Pogled iskosa” (Apexart, Njujork, 2003), “Nuspojave" (Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd, 2004), “Kolektivna kreativnost” (Kunsthalle Fridericianum, Kasel, 2005), “Ovde i sada realno, još ne konkretno” (Mala galerija, Ljubljana, 2006), “Ground Lost” (Forum Stadtpark, Grac, 2007), “All Dressed Up With Nowhere to Go” (Gallery TranzitDisplay, Prag, 2007), “Vojin Bakić” (Grazer Kunstverein, 2007/2008), “Hungry Man, Reach for the Book. It's a Weapon” (Printed Matter, Njujork, 2010), “Prizemna Amerika” (Den Frie, Kopenhagen, 2010), “What Happens to the Hole When the Cheese is Gone” (Museo Riso, Katanija, 2010).

Pitanja šta, kako i za koga, koja su istaknuta izložbom posvećenom 152- godišnjici Manifesta KP kao osnovna pitanja svake ekonomske organizacije, koja se tiču i planiranja, koncepta i realizacije izložbi, kao i produkcije i distribucije umetničkih radova ili umetničke pozicije na tržištu rada, postala su moto rada i naziv samog kolektiva WHW,

WHW od 2003. vodi program Galerije Nova u Zagrebu koji, osim izložbi, uključuje i serije predavanja, diskusija, prezentacija i izdavanje galerijskih novina.

Kolektiv WHW je i prvi dobitnik nagrade “Igor Zabel” 2008. godine, koja se dodeljuje za izuzetne kulturne aktivnosti u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Kustoskinje WHW održale su brojna predavanja o savremenoj umetničkoj produkciji u Hrvatskoj i o svom radu na evropskim i svetskim sveučilištima, muzejima i galerijama, a u školskoj 2009/10. godini predavale su i na kustoskim studijama Bard koledža u SAD.

Hrvatsku su na prošlom, 53. Bijenalu u Veneciji predstavljali slikari različitih generacija Nikola Koydl, Zoltan Novak i Matko Vekić, koje je izabrala selektorka Biserka Rauter Plančić, upravnica Moderne galerije u Zagrebu. Njen izbor izazvao je i kritike, posebno zbog izbora Koydla.

Na 52. Bijenalu Hrvatsku je predstavljala umetnica Ivana Franke projektom “Latency”, a poverenik je bio Željko Kipke, dok je kustos izložbe bio Branko Franceschi.

Na 53. Bijenalu u Veneciji 2009. predstavljeno je 77 nacionalnih paviljona, a među debitantima su Crna Gora, Monako, Gabon i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Najboljim paviljonom proglašen je američki (Bruce Nauman), a Zlatnog lava za najboljeg umetnika na izložbi “Stvaranje svetova” dobio je Tobias Rehberger iz Nemačke.

Na centralnoj izložbi “Stvaranje svetova” predstavljeno je više od 90 radova, a polazna tačka koncepcije umetničkog direktora Daniela Birnbauma iz Švedske bila je da je “umetničko delo mnogo više od umetničkog objekta” - ono je pre svega “vizija sveta”, način na koji se svet pravi, ili pak “viđenje sveta koji nastaje”.

Umetnička direktorka 54. Bijenala, Bice Curiger, bila je od 1993. kustoskinja Kunsthausa u Cirihu, jednog od najznačajnijih muzeja moderne i savremene umetnosti, a suosnivačica je i glavna urednica magazina “Parkett” za savremenu umetnost, koji izlazi od 1984. u Cirihu i Njujorku.

Od 2004. je direktorka magazina “Tate etc”, koji izdaje Tejt muzej u Londonu, a autorka je i niza različitih publikacija i kataloga o savremenoj umetnosti.

Sajt Bijenala je www.labiennale.org

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.