• Search form

04.09.2018 | 15:16

We Exist - uvod u Nedelju ponosa

We Exist - uvod u Nedelju ponosa

Izložba fotografija “We Exist! Severa Zolaka otvorena je u Prajd info centru u Beogradu, kao uvod u Nedelju ponosa koja počinje 10. septembra.

Izložba obuhvata umetničke fotografije savremenog izraza koje prikazuju poznate ličnosti, ali i obične ljude u svakodnevnim situacijama, pokazujući da je sva lepota društva u različitostima, koje se nasuprot tome često tumače sasvim pogrešno.

Izložba “We Exist!” nastala je 2015. godine, kada ju je publika prvi put i videla. Kompozicija predstavljenih fotografija upućuje na to da je različitost samo jedan segment života marginalizovanih ljudi. Na prostorima Balkana, kako podsećaju organizatori, u marginalizovane grupe ne spadaju samo pripadnici LGBT+ zajednice, već i Romi, žene, deca, stariji...

Zolak na svojim fotografijama živopisno prikazuje različite emocije – od toplih trenutaka zaljubljenih parova do nesuglasica, straha od siromaštva, borbe i posustajanja.

Otvaranju izložbe prethodila je diskusija na temu “LGBT+ u javnom prostoru” na kojoj su umetnici razmatrali da li se promenio način na koji se o toj temi razgovara u javnosti od 2015. godine do danas, kakva je uloga umetnosti u tom procesu i na koji način svako može da doprinese poboljšanju slike o LGBT+ zajednici.

Na diskusiji su, pored autora izložbe Severa Zolaka, učestvovali i glumica Mirjana Karanović, kuma Prajda 2016, i književnik Vladimir Arsenijević, a moderator je bio reditelj Andrej Nosov.

Zaključak diskusije je da se situacija menja, ali jako sporo, kao i da je još uvek potrebna velika hrabrost svakog pojedinca da bi javno stali i podržali LGBT+ zajednicu kroz svoj rad, saopštili su organizatori.

Izložba “We Existbiće otvorena do 10. septembra od 12 do 20 časova u Prajd info centru (Kralja Milana 20).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.