• Search form

06.02.2018 | 21:15

Vukove nagrade za 2017.

Vukove nagrade za 2017.

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije (KPZS) svečano je dodelila 6. februara u Predsedništvu Srbije Vukove nagrade za 2017. godinu, za “izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru”.

U prisustvu ministra kulture Vladana Vukosvljevića, koji je istakao značaj očuvanja jezika i pisma, izuzetna Vukova nagrada dodeljena je Bogosloviji Svetog Kirila i Metodija iz Prizrena, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i primadoni Milki Stojanović.

Vukove nagrade dobili su slikar Dragan Bartula iz Loznice, privrednik i mecena kulture Branislav Baćović iz Beograda, muzeolog Nikola Gogić iz Užicea, Dečji kulturni centar Beograd, muzeolog Dragan Drašković iz Kraljeva, kulturni poslenik Dragan Kojić iz Novog Sada, slikar i grafičar Borivoj Popržan iz Novog Sada, dirigent i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, književnik Joviša M. Slavković iz Guče i novinar RTS-a Branko Stanković, prenela je RTS.

Ministar kulture podsetio je na rad Vuka Stefanovića Karadžića kao “utemeljivača srpske renesanse” kojim je trasirao put razvoju srpskog jezika i pisma.

Navodeći da je Karadžićev rad bio, te da je i danas izložen kritikama, Vukosavljević je istakao da je podario jasan i razumljiv jezik čitavom kulturnom prostoru od Drača do Sentandreje, Temišvara i Trsta i da je zadatak današnjih generacija da čuvaju srpski jezik i pismo.

Generalni sekretar KPZS Živorad Ajdačić izrazio je uverenje da je za 62 godine - koliko postoji ta organizacija, urađeno mnogo toga da bi kultura u najširem smislu bila prisutna i važna u svakom kutku Srbije.

“Čuvali smo običaje, tradiciju, jezik i pismo, ali i otvarali nove puteve mladim stvaraocima”, rekao je Ajdačić i podsetio da se 2017. navršilo 230 godina od rođenja Karadžića i 170 godina od “Vukove pobede u kojoj je konačno dokazao da je srpski narodni jezik jedini pravi jezik Srba”.

Citirajući Karadžićeve reči iz predgovora Srpskom bukvaru o značaju pisma, Ajdačić je rekao da je današnji zadatak da se sačuvaju jezik i ćirilično pismo, kao “osnovni identifikacioni kod jednog naroda u kojem se čuva vekovno, milenijumsko znanje, istorija, tradicija, sve ono što jedan narod čini posebnim, ali mu i otvara ravnopravno mesto u porodicama drugih naroda”.

Svečanom uručenju Vukovih nagrada, dodeljenih 54. put, prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predstavnici ministarstava kulture, prosvete i rada, kao i gradskih vlasti Beograda, pokrajinskog Sekretarijata za kulturu Vojvodine, ustanova kulture, nauke i prosvete i verskih zajednica.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.