• Search form

26.03.2013 | 12:26

Vojnik 4: Obuka

Vojnik 4: Obuka

Međunarodna konferencija “(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik - Obuka”, koju NVO Blokovi organizuje od 27. do 30. marta u Kulturnom centru Beograda, nudi seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara iz Srbije, regiona i Evrope.

Konferencija “Vojnik” četvrti put je organizovana u Beogradu, ovaj put na temu “Obuka”, a namenjena je pre svega studentima umetničkih i fakulteta za dizajn, ali i mladim profesionalcima i široj publici.

“Pretpostavljamo da živimo u savremenim, demokratski ustrojenim državama, koje podrazumevaju pluralizam političkih, kulturnih i verskih ubeđenja i stavova iz kojih bi, valjda, trebalo da proizađe svekolika raznolikost onoga što zovemo životnim stilom. Kako je onda moguće da skoro sve dizajnerske škole podučavaju unutar jedne jedine doktrine?”, pitanje je koje postavljaju organizatori konferencije, ukazujući i na problem podučavanja budućih profesionalaca softverom koji je napravljen na postulatima avangardnih pokreta sa početka 20. veka i umovima zarobljenim u modernističku mrežu.

Takođe, postavlja se i pitanje za koji hrabri novi svet uopšte treba podučavati mlade generacije.

          Polet - Ekonomska propaganda u Jugoslaviji

Konferencija obuhvata šest izložbi, deset predavanja i 11 studentskih radionica, a među predavačima su: Boštjan Botas Kenda i Tribuna iz Slovenije, Denis Elbers (Dennis) iz Holandije, Isidora Nikolić, Nebojša Cvetković i Vesna Pešić iz Srbije, Ivica Mitrović i Vanja Cuculić iz Hrvatske, Jana Ulrih (Janna Ullrich) iz Holandije/Nemačke i Oliver Kartak iz Austrije.

Konferencija zvanično počinje 27. marta u 19 sati u Dvorani KCB-a programom “Kontrolni - kviz”, a potom izložbama “Polet - Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969 -1980. godine”, “Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste” i “Imam(o) problem”.

Biće potom otvorene i izložbe “Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja” kustoskog tima Sven Ehman-Denis Elbers, “Novine su mrtve, živele novine! Tribuna 2009-2013”, te izložba radova učesnika konferencije “Menjaža”.

Izložba “Polet - Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969 -1980. godine”, koja će biti otvorena do 13. aprila u Likovnoj galeriji i  Podroomu KCB-a, predstavlja najreprezentativnije reklame objavljene u nedeljniku “Ekonomska politika” od kraja 60-ih do početka 80-ih.

U pitanju je svojevrsna antologija tog vremena koja vizuelnim narativom oslikava odnos tržišta i privrede, potrebu za približavanjem potrošačima i proširenje marketinških pravila i filozofije.

U organizaciji Metaklinike, u saradnji sa KCB-om, bogata vizuelna građa sistematično je kategorizovana na više od sto svetlećih panoa uklopljenih sa konkretnim podacima, tako da izložba funkcioniše kao velika infografika koja prenosi duh vremena i svedoči o društvenom ustrojstvu tog doba nesvakidašnjim spojem zapadnih tekovina advertajzinga, s jedne, i socijalističkog estetizma, s druge strane.

          Stil Merkelove, The Blazer, GDFB

Izložbeni program konferencije čini i postavka plakata holandskih dizajnera „Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste“, koja će takođe do 13. aprila biti otvorena u galeriji Artget, a rezultat je saradnje Festivala grafičkog dizajna u Bredi (GDFB) sa konferencijom „Vojnik“. GDFB učestvuje i izložbom „Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja“ , a direktor tog festivala Denis Elbers održaće 28. marta i predavanje.

Izložba „Pohlepa nije u modi, saosećanje jeste“ (Greed is out, empathy is in) sadrži oko 30 plakata, uglavnom perspektivnih holandskih dizajnera inspirisanih tim citatom primatologa Fransa de Waala. Citat, kao i plakat, stimulišu i pokreću ljude na mnogo svesnije ponašanje.

Izložba „Search/Find/Like/Share - Mogućnosti vizuelnog pripovedanja“, koju je osmislio kustoski tim Ehman-Elbers, biće otvorena od 28. marta do 6. aprila u Robnoj kući „Beograd“ u Knez Mihailovoj, a prikazuje mogućnosti vizuelnog pripovedanja o društvu u tranziciji.

Kao odgovor na aktuelnu političku, društvenu i ekonomsku krizu, društvo zahteva socijalnu privrženost: učešće velikih razmera i savestan izbor pojedinca. Razmršujući složene strukture našeg doba, dizajneri i fotografi pružaju jasno viđenje sveta. Njihovo vizuelno pripovedanje čini da publika postaje svesnija svoje okoline i ponašanja od ličnog do društvenog nivoa. Stoga stavovi stvaralaca slika, pre nego discipline ili mediji, čine jezgro izložbe.

        Works Pliex, Gorilla, Dawn, Andre Thijssen, GDFB

Zastupljeni stavovi proističu iz društva koje je otvoreno za kritiku, razmišljanja i mišljenja drugih u procesu formiranja vlastitog pogleda na svet. Izložba predstavlja 16 projekata kroz koje publika može da se upozna  sa različitim vidom vizuelnog pripovedanja. Kretajući se u trodimenzionalnoj infografici gde nema zidova ni arhitektonskih intervencija, sami određuju rutu.

U galeriji 12HUB od 27. marta do 7. aprila biće otvorena izložba „Novine su mrtve, živele novine! Tribuna 2009-2013“, koja je presek Tribuninog izdavaštva u poslednje tri godine, kao i deo radnog procesa tog ljubljanskog aktivističkog magazina koji postoji od 1951. godine kao studentsko glasilo,  a u bogatoj istoriji objavljivao je tekstove danas priznatih intelektualaca, političara i konceptualnih umetnika, među kojima su Mladen Dolar, Rastko Močnik, Slavoj Žižek, OHO grupa...

          Tribuna, Anarhije

Tribuna danas  izlazi jednom mesečno, besplatno se deli na Univerzitetu u Ljubljani, knjižarama i galerijama, a koncipirana je kao kritička platforma u kojoj se objavljuju intervjui, “tribunali”, kritike, ilustracije, fotografije, stripovi... Dobitnik je najprestižnije slovenačke nagrade u oblasti vizuelnih komunikacija, Brumenove nagrade 2012, a nagrađena je 2012. i na međunarodnom bijenalu ZGRAF u Zagrebu.

Među izložbama konferencije „Vojnik 4“ je i „Imam(o) problem" u holu KCB-a - selekcija 70 angažovanih radova studenata dizajna i umetnosti, dizajnera, umetnika, fotografa i aktivista iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Selekcija je obavljena na osnovu konkursa, na koji je stiglo više od 500 radova.

           Sara Radonja, Sve je u redu

Radovi vizuelno predstavljaju svet u kome živimo i u kojim sve domenima postoje naši problemi: obrazovanje, ekonomija, politika, sistem vrednosti, marginalne grupe, deprivilegovani, međuljudski odnosi, ekologija, porodica, posao, slobodno vreme, dizajn, umetnost...

Radove su žirirali Mirko Ilić, Vanja Cuculić i Slavimir Stojanović, a izložbu organizuju Blokovi, uz podršku agencije SuperDot i štamparije Publikum.

Za završnicu konferencije, 30. marta u KC Grad, najavljena je izložba „Menjaža“ sa radovim učesnika, predavača i mentora, koja će biti i prilika za aktivno učešće, upoznavanje, komunikaciju i prezentaciju, ali i platforma za dodatno povezivanje i kreativnu razmenu.

Radionice u okviru konferencije biće održane od 27. do 30. marta na Fakultetu za medije i komunikacije, a zamišljene su kao susret profesionalaca i studenata koji će imati priliku da razmene znanja, kulturne vrednosti, ideje o dizajnu i vizuelnim komunikacijama, kao i o promenama koje su nužne u odnosu na savremeni sistem obrazovanja u oblasti grafičkog dizajna.

Sajt Blokova i konferencije je www.blokovi.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.