• Search form

20.11.2017 | 23:55

VOĐENJE: Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji

VOĐENJE: Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji

Galerija SANU u Beogradu predstavlja od 27. septembra do 26. novembra izložbu “Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost”, koja obuhvata kulturna dobra iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Arhiva SANU, kao i iz manastirskih riznica. Najstariji eksponat na izložbi je Fragment suda sa glagoljskim natpisom iz Srbije ili Bugarske iz IX ili X veka.

Multimedijalnu izložbu autora, dopisnog člana SANU Miodraga Markovića i prof. dr Dragana Vojvodića, čine dve višestruko problemski povezane osnovne tematske celine. Prva celina ima za cilј da uz pomoć odabranih eksponata predstavi osoben kulturni identitet srpskog umetničkog i duhovnog nasleđa koji je nastajao i razvijao se u rasponu od 12. do 20. veka. Druga celina usmerena je na podizanje svesti o jasnoj identitetskoj određenosti i ugroženosti tog kulturnog nasleđa.

Kroz izložbu vodi dr Anđela Gavrilović, naučna saradnica sa Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Autori izložbe održali su u pratećem programu predavanja o istoriji stvaranja umetničke baštine Srba na Kosovu u vreme prvih Nemanjića - od početka Nemanjine vlasti od smrti kralјa Milutina (Miodrag Marković), odnosno u doba zrelog srednjeg veka – od 1322. do 1455. godine (Dragan Vojvodić).

 

Među predavačima u pratećem programu bio je i dr Dejan Radičević, koji je govorio o skromnim rezultatima arheoloških istraživanja srednjovekovnog Kosova, nasuprot intenzivnom životu koji se odvijao na tom području i mnogobrojnim spomenicima koji o tome svedoče, među kojima su i oni koji su upisani na Listu svetske baštine Uneska.

Povodom izložbe priređene su i tri prateće publikacije – katalog izložbe i zbornik radova, oba na srpskom i na engleskom jeziku, te publikacija Crkva Svetog Đorđa u Rečanima kod Suve Reke. Crteži fresaka i arhitekture (naučna građa o hramu iz 14. veka, srušenom do temelјa 1999).

_ _ _

Projekat VOĐENJE
Produkcija: SEEcult.org, 2017.

Novinarka: Vesna Milosavljević
Snimatelj: Milan Nešić
Montažerka: Marija Aranđelović

Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.