• Search form

13.06.2015 | 18:35

VOĐENJE: Aca Rafajlović, XII

VOĐENJE: Aca Rafajlović, XII

Aleksandar Rafajlović: Dvanaesti, Galerija ULUS, Beograd, 20.5-2.6.2015.

Kroz izložbu vodi Aleksandar Rafajlović, savremeni umetnik i “vrhunski doprinositelj nacionalnoj kulturi”, koji govori o potrazi i pravljenju dokumentacije o freskama i ikonama svojih predaka koje su slikali bezmalo dva veka, kao i o tome zašto misli da je nevolja živeti u Srbiji danas, zašto je teško biti slobodan, zašto se umetnici u Srbiji osećaju kao da su iza rešetaka...

Rafajlović je  potomak freskopisaca i ikonopisaca Dimitrijevića-Rafailovića - jedanaestorice slikara iz pet generacija Bokokotorske slikarske škole koji od prve potpisane ikone iz 1680. godine do druge polovine 19. veka čine najdugovečniju porodičnu slikarsku radionicu u Evropi.

Na izložbi “Dvanaesti” predstavio je rad na formiranju foto dokumentacije o 600 ikona svojih predaka, snimljenih na oko 80 lokacija u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Takođe, izložio je izbor radova iz svog opusa, kao "Prilog za biografiju".


Projekat VOĐENJE
Produkcija: SEEcult.org, 2015.

Novinarka: Vesna Milosavljević
Snimatelj: Milan Nešić
Montažerka: Marija Aranđelović

Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

SEEcult.org realizuje projekat “Vođenje” od 2012. godine u saradnji sa galerijama-izlagačkim prostorima, odnosno umetnicima i kustosima odabranih izložbi.

Svratite na vođenje :)

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.