• Search form

10.08.2018 | 13:29

Videopark - Granice

Videopark - Granice

Festival savremene umetnosti “Videopark” biće održan od 15. do 18. avgusta u Užicu na temu “Granice” (Boundaries), a predstaviće umetničke projekte 17 autora koje je odabrao žiri koji su činili istoričari umetnosti Miroslav Karić i Slađana Petrović Varagić i vizuelna umetnica Anica Vučetić.

Cilj festivala “Videopark”, koji organizuje Udruženje vizuelnih umetnika Užica (UVUU), jeste da upozna širu publiku sa savremenim umetničkim praksama na polju videa, animacije i pokretne slike, kao i da ukaže na nedovoljnu afirmaciju takvog vida umeničkog izražavanja.

Umetnost je iznova i iznova pomerala granice, oblikovala društvene i umetničke pravce, kreirala nove svetove gradeći ih na iskustvima onih starih. Šta je to što nas određuje kao osobu? Da li su to stvarne ili imaginarne granice, bile one unutrašnje psihološke ili društvene političke, subverzivne ili subliminalne, uvek su budile u nama poriv da preskočimo tu žičanu ogradu i uđemo u polje nove realnosti. Ko može reći danas da je protagonist u svetu savremenosti. Da li je umetnost doživela svoju istinu, odnosno njen kraj?

To su neka od pitanja koja pokreću odabrani radovi koji će biti predstavljeni u parku ispred UVUU, smeštenog u staroj kasarni u Krčagovu.

U zvaničnom programu festivala “Videodrom” učestvuju: Vojin Vasović (Bio dvaput jedan kralj), Aleksandar Lazar (Monstruoznost tela), Aleksandar Rafajlović (Dvanaest), Danilo Stojić (Granice bezgraničnog), Milica Jokić (Sunshine, come back), Miloš Peškir (OKO), Nenad Nedeljkov (Rastezanje svakodnevnice), Sandra Janjatović (Identity) iz Srbije, Gabriele Masiokaite i Mahsa Sadresfahani (Please continue) iz Litvanije/Velike Britanije, Selma Selman, Mila Panić i Saša Tatić (Borderless) iz Bosne i Hercegovine/Nemačke, Ioana Turcan i Salome Kokoladze (Setting glass adrift) iz Rumunije, Felix Kraus i Bianca Kennedy (Hybrid), The Swan Collective & Frank Balve (con_vex; Philosophies of the underground) iz Nemačke, Anuk Miladinović (Ruth) iz Švajcarske, Jelena Vučić (Bijeli kvadrat na crnoj podlozi) iz BiH, Saša Tatić (The cleaning) iz BiH/Nemačke, Vladislava Savić (Smoke and mirrors) iz Srbije/Švajcarske i Vanessa Godden (The lament) iz Australije.

Zvanično otvaranje festivala je 15. avgusta u 19.30 sati, a projekcije će biti organizovane svakoga dana u večernjim satima.

U okviru programa festivala “Videopark”, biće prezentovan i Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija”, koji će okupiti u 13 izdanju 32 polaznika iz više od 20 zemalja iz celog sveta, organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege. Prvog dana "Videoparka" biće prikazani filmovi nastali u okviru “Interakcije”, u produkciji NFC Filmart, “Grupni portret s ledja” (2009) reditelja Vojina Vasovića i “Ukras sveta” (2015) Stefana Krasića. Narednih dana biće prikazani i “HE – Helijum” (2008) Giuseppea Schettina, “Koraci” (2017) Anastazje Dąbrowske, “Grad” (2015) Ángela Linaresa, “Zvuk lampaša” (2016) Antonie Milcheve, “Ruševine” (2016) Pavela Ruzyaka, “Igraj!” (2014) Andreja Kolencika, “Čvor” (2006) Darka Sokovića

Najavljena su i predavanja umetnika Miloša Tomića "Par filmova i par priča" i Ivana Petrovića "Dokumentarizam, aproprijacija, revolarizacija...", kao i projekcije filmova Milutina Petrovića "Zemlja istine, ljubavi i slobode” i "Agi i Ema".

Projekat “Videopark” jedan je od deset pobednika konkursa Centrifuga za 2017. godinu, u okvuru programa Superste.net.

Program festivala nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.