• Search form

30.01.2014 | 11:08

Vesna Marjanović potpredsednica Potkomiteta PSSE za kulturu

Vesna Marjanović potpredsednica Potkomiteta PSSE za kulturu

Poslanica Demokratske stranke Vesna Marjanović, predsednica Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, izabrana je za potpredsednicu Potkomiteta za kulturu, kulturnu raznolikost i baštinu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) koji se bavi kulturnim politikama zemalja članica SE i interkulturnim dijalogom u Evropi.

Istovremeno, Vesna Marjanović je na januarskom zasedanju PSSE izabrana za izvestioca za izveštaj koji podrazumeva obavezu država da obezbede najširi pristup kulturnim dobrima i učešće građana u kulturnim aktivnostima. Taj izveštaj, kako je saopšteno, treba da naglasi snažnu vezu između kulture i demokratije u izgradnji tolerantnog, demokratskog društva.

Vesna Marjanović navela je u pisanoj izjavi da je to priznanje za aktivnosti srpske delegacije u oblasti kulture, kao i rada na njenom izveštaju o ugroženom kulturnom nasleđu Evrope.

“Savet Evrope posvećuje veoma veliku pažnju pitanjima kulture i obrazovanja, jer ova ugledna međunarodna organizcija razume da su to preduslovi za uspešan razvoj demokratije i stvaranje građanskog društva koje razume i štiti ljudska prava. Pravo na pristup obrazovanju i pristup kulturi, deo su korpusa građanskih prava koji se ne smeju zanemariti”, navela je Vesna Marjanović.

Izveštaj Vesne Marjanović o ugroženom kulturnom nasleđu Evrope usvojen je na decembarskom zasedanju PSSE, a predstavlja analizu mnogobrojnih faktora koji prete kulturnom nasleđu širom Evrope, ukazujući i da je situacija dodatno pogoršana usled posledica finansijske krize i smanjenja budžeta u oblasti kulture.

*Foto: PSSE

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.