• Search form

14.05.2016 | 13:14

Uži izbor za nagradu Duga

Uži izbor za nagradu Duga

Festival kvir filma Merlinka, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, glumac Slaven Došlo, oficir za vezu MUP-a Srbije sa LGBT zajednicom Aleksandar Stojmenović i portal E-novine, ušli su u uži izbor za nagradu “Duga” koju će Gej strejt alijansa (GSA) dodeliti 17. maja.

Uži izbor sačinjen je na osnovu konkursa na koji je stigla 21 nominacija, među kojima su bile različite institucije, ustanove, organizacije, umetnici, mediji, novinari, građani.

Festival “Merlinka” ušao je u uži izbor zbog višegodišnje promocije ljudskih prava LGBT osoba i doprinosa smanjenju homofobije i transfobije u Srbiji kroz filmsku umetnost. Takođe, festival “Merlinka” poslednjih godina doživljava ekspanziju u smislu organizacije ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima Srbije i regiona, naveo je žiri nagrade “Duga”, koja će biti dodeljena četvrti put.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković nominovana je zbog toga što je po dolasku na tu dužnost označila kao jedan od fokusa svog delovanja upravo ljudska prava LGBT populacije i kontinuirano promovisala toleranciju i ravnopravnost kroz javne izjave, upozorenja kršiocima ljudskih prava, postupanje po pritužbama i podršku različitim aktivnostima LGBT organizacija, kao i kroz prisustvo na događajima značajnim za LGBT populaciju kao što su Parada ponosa, Trans parada i Zona slobodna od mržnje.

Glumac Slaven Došlo usao je u uži izbor zbog uloge u filmu “Pored mene” u kome igra gej učenika, a kojom je dao “nesumnjiv doprinos boljem razumevanju položaja LGBT populacije, posebno među mladim ljudima, a pre svega zbog njegove odlučnosti i hrabrosti da tu ulogu prihvati i na valjan način iznese”.

Policijski oficir Aleksandar Stojmenović, zadužen za vezu sa LGBT zajednicom, ušao je u uži izbor za nagradu “Duga” kao prvi autovani pripadnik MUP u Srbiji koji je dao značajan doprinos boljem radu policije sa LGBT osobama, između ostalog i u cilju porasta poverenja LGBT zajednice u policiju i povećanja prijavljenih slučajeva. Stojmenović se u prethodnih godinu dana istakao u radu na slučajevima nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama, ostvario je jako dobru saradnju sa LGBT organizacijama i zajednicom i imao zapažene medijske nastupe kroz koje je promovisao aktivnosti policije u radu sa LGBT populacijom, istakao je žiri.

Portal E-novine nominovan je zbog promocije ljudskih prava LGBT osoba u prethodnih godinu dana, ali i ranije.

“Ovaj portal na pravi način, uz iskren i svestran pristup, obrađuje teme i plasira informacije iz Srbije, regiona i sveta koje se tiču LGBT populacije, kako kroz lične priče LGBT osoba, tako i kroz adekvatnu obradu događaja od važnosti za LGBT populaciju. Takođe, E-novine ostvaruju i saradnju sa organizacijama koje se bave LGBT pravima i učestvuju u projektima koji doprinose povećanju tolerancije prema LGBT osobama i različitostima u društvu”, navedeno je u obrazloženju.

Žiri za nagradu “Duga” čine ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, prošlogodišnja dobitnica nagrade “Duga”, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista “Politika” i predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu prof. dr Zorica Mršević, novinar dnevnog lista “Alo” Milan Prelić, predsednik Asocijacije “Duga” iz Šapca Aleksandar Prica, aktivistkinja za trans prava Gordana Mitrović i predsednik GSA Lazar Pavlović, predstavnik osnivača nagrade.

GSA je ustanovila nagradu “Duga” 2013. godine, a dodeljuje se povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Duga” su ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.