• Search form

14.05.2016 | 13:14

Uži izbor za nagradu Duga

Uži izbor za nagradu Duga

Festival kvir filma Merlinka, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, glumac Slaven Došlo, oficir za vezu MUP-a Srbije sa LGBT zajednicom Aleksandar Stojmenović i portal E-novine, ušli su u uži izbor za nagradu “Duga” koju će Gej strejt alijansa (GSA) dodeliti 17. maja.

Uži izbor sačinjen je na osnovu konkursa na koji je stigla 21 nominacija, među kojima su bile različite institucije, ustanove, organizacije, umetnici, mediji, novinari, građani.

Festival “Merlinka” ušao je u uži izbor zbog višegodišnje promocije ljudskih prava LGBT osoba i doprinosa smanjenju homofobije i transfobije u Srbiji kroz filmsku umetnost. Takođe, festival “Merlinka” poslednjih godina doživljava ekspanziju u smislu organizacije ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima Srbije i regiona, naveo je žiri nagrade “Duga”, koja će biti dodeljena četvrti put.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković nominovana je zbog toga što je po dolasku na tu dužnost označila kao jedan od fokusa svog delovanja upravo ljudska prava LGBT populacije i kontinuirano promovisala toleranciju i ravnopravnost kroz javne izjave, upozorenja kršiocima ljudskih prava, postupanje po pritužbama i podršku različitim aktivnostima LGBT organizacija, kao i kroz prisustvo na događajima značajnim za LGBT populaciju kao što su Parada ponosa, Trans parada i Zona slobodna od mržnje.

Glumac Slaven Došlo usao je u uži izbor zbog uloge u filmu “Pored mene” u kome igra gej učenika, a kojom je dao “nesumnjiv doprinos boljem razumevanju položaja LGBT populacije, posebno među mladim ljudima, a pre svega zbog njegove odlučnosti i hrabrosti da tu ulogu prihvati i na valjan način iznese”.

Policijski oficir Aleksandar Stojmenović, zadužen za vezu sa LGBT zajednicom, ušao je u uži izbor za nagradu “Duga” kao prvi autovani pripadnik MUP u Srbiji koji je dao značajan doprinos boljem radu policije sa LGBT osobama, između ostalog i u cilju porasta poverenja LGBT zajednice u policiju i povećanja prijavljenih slučajeva. Stojmenović se u prethodnih godinu dana istakao u radu na slučajevima nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama, ostvario je jako dobru saradnju sa LGBT organizacijama i zajednicom i imao zapažene medijske nastupe kroz koje je promovisao aktivnosti policije u radu sa LGBT populacijom, istakao je žiri.

Portal E-novine nominovan je zbog promocije ljudskih prava LGBT osoba u prethodnih godinu dana, ali i ranije.

“Ovaj portal na pravi način, uz iskren i svestran pristup, obrađuje teme i plasira informacije iz Srbije, regiona i sveta koje se tiču LGBT populacije, kako kroz lične priče LGBT osoba, tako i kroz adekvatnu obradu događaja od važnosti za LGBT populaciju. Takođe, E-novine ostvaruju i saradnju sa organizacijama koje se bave LGBT pravima i učestvuju u projektima koji doprinose povećanju tolerancije prema LGBT osobama i različitostima u društvu”, navedeno je u obrazloženju.

Žiri za nagradu “Duga” čine ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, prošlogodišnja dobitnica nagrade “Duga”, glavna i odgovorna urednica dnevnog lista “Politika” i predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu prof. dr Zorica Mršević, novinar dnevnog lista “Alo” Milan Prelić, predsednik Asocijacije “Duga” iz Šapca Aleksandar Prica, aktivistkinja za trans prava Gordana Mitrović i predsednik GSA Lazar Pavlović, predstavnik osnivača nagrade.

GSA je ustanovila nagradu “Duga” 2013. godine, a dodeljuje se povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Duga” su ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom