• Search form

30.11.2017 | 11:03

Uticaj interneta na javnost opšti problem

Uticaj interneta na javnost opšti problem

Medijska situacija u Srbiji i Švedskoj, iako različita po mnogo čemu, slična je bar što se tiče uticaja interneta na najširu javnost, što je i globalni fenomen.

“Polovina ukupne publike veruje svemu što sazna na internetu”, rekla je nekadašnja savetica za kulturu ambasade Švedske u Beogradu Helen Laršon Puset, moderatorka prvog “Dijalog kluba” koji je održan u Kulturnom centru Grad u okviru obeležavanja stogodišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Švedske, a bio je posvećen medijima, odgovornosti, novim generacijama i aktivizmu.

O medijima su govorile i švedska novinarka i urednica u jednoj od najvećih švedskih medijskih kuća Mittmedia Gunila Šindstrand i novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skrozza, saopštila je švedska ambasada posle dvodelne debate, organizovane u saradnji sa Kreativnim mentorstvom.

Prema rečima Gunile Šindstrand, u Švedskoj su mediji drugačije organizovani, jer ima mnogo lokalnih medija koji se bave lokalnim problemima. “To je dobro, jer poznaju kako zajednica diše i prenose ono što zajednica oseća”, rekla je Gunila Šindstrand, dodajući da je digitalizacija medija donela niz promena u percepciji informacija.

Kao naveći problem savremenog novinarstva, navela je činjenicu da većina publike ne razlikuje novinski članak od plaćenog oglasa i da im to, zapravo, nije ni važno, već je jedino bitno da se do informacije dođe.

Tamara Skrozza ocenila je da je globalni problem kada plaćeni oglasi nisu tako označeni, a trebalo bi da budu. “Osim publike koja nije dovoljno medijski pismena da to razlikuje, kod nas su se čak i mediji hvatali za lažne vesti i objavljivali ih kao prave. To je bila neka vrsta socijalnog eksperimenta” rekla je Tamara Skrozza.

Linda Skuksbi, Sanja Kljajić, Helen Laršon Puset

U drugom panelu Helen Laršon Puset razgovarala je sa aktivistkinjama iz Švedske i Srbije Lindom Skuksbi iz organizacije “Fryshuset” i Sanjom Kljajić o ulozi mladih u promenama u društvu.

“Mi mlade učimo da onim što već imaju, kao što su mobilni telefon i kontakti, sutra mogu započeti neki projekat, oni već imaju alat”, rekla je Linda Skuksbi.

U nastavku programa obeležavanja jubileja dilomatskih srpsko-švedskih odnosa, nazvanog “Švedskosrpski100”, u Jugoslovenskoj kinoteci 4. i 5. decembra, u saradnji sa udruženjem Krokodil, biće održana konferencija “Zeitgeister” o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Evrope, a tokom festivala “Švedski kultni filmovi – Duh vremena”, od 7. do 12. decembra u Kinoteci će biti prikazani neka od najznačajnijih švedskih filmskih ostvarenja.

U Kinoteci će od 4. do 12. decembra biti i premijerno izložene fotografije iz švedskog državnog arhiva autora Duška Topalovića, švedskog istoričara srpskog porekla, koji je ustupio fotografije da bi se i srpska javnost upoznala sa stogodišnjom diplomatskom saradnjom dve zemlje.

Zimski praznik Sveta Lucija, koji Šveđani obeležavaju u slavu sunčevog svetla tokom hladnih i mračnih zimskih dana, biće obeležen 11. decembra posluženjem kuvanog vina (glögg) uz kolačiće od đumbira u centru grada uz zvuke božićne muzike. Ambasada Švedske iste večeri organizuje proslavu Svete Lucije u Kinoteci, uz učešće hora koji će pevati švedske tradicionalne pesme.

*Foto: Nemanja Stojanović

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.