• Search form

22.08.2017 | 19:12

Uskoro MSUB, rasprava o Strategiji kulture

Uskoro MSUB, rasprava o Strategiji kulture

Muzej savremene umetnosti u Beogradu, zatvoren već deset godina, biće ponovo dostupan posetiocima od 20. oktobra, izjavio je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, koji je najavio i početak javne rasprave o dugoočekivanoj Strategiji razvoja kulture od 1. septembra, te izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma u cilju zaštite ćirilice, kao i otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu do kraja godine.

Vukosavljević je izjavio da je rekonstrukcija MSUB-a “u završnoj fazi” i da po okončanju građevinskih radova sledi izrada stalne postavke, pa je “sasvim realno očekivati” da taj muzej, “nakon preduge pauze, ponovo primi posetioce, i to od 20. oktobra, na dan kada je i otvoren pre 52 godine”, prenela je RTS pozivajući se na Tanjug.

Ministar je naveo da je posebno ponosan zbog toga što su aktuelna vlada i Ministarstvo kulture i informisanja uspeli da završe ono što mnogi raniji sazivi nisu, a što je, kako je rekao, bila ne samo njihova, već i obaveza čitavog društva.

Vukosavlјević je najavio i javnu raspravu o Nacrtu strategije razvoja kulture u Srbiji od 2017. do 2027. godine, koja će početi 1. septembra u Matici srpskoj u Novom Sadu, a biće održana i Užicu, Kosovskoj Mitrovici, Subotici, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

Vukosavlјević je naveo da su već pristigli brojni predlozi i ideje, među kojima je “nemali broj razumnih i dobronamernih, koji će s velikom pažnjom biti razmatrani prilikom izrade konačne verzije dokumenta”.

Povodom kritičkih ocena, rekao je da su od “manjeg broja bivših kulturtregera, uglavnom bliskih Demokratskoj stranci, koji su se za vreme svojih mandata uglavnom bavili naplatom honorara za nikad napisane, a kamoli predložene strategije razvoja kulture”, u javnim istupima stizale “paušalne i neargumentovane ocene, zasnovane isklјučivo na prevaziđenim ideološkim obrascima i na politikantskom sagledavanju dokumenta za čiju izradu su konsultovane brojne relevantne ustanove kulture, institucije, civilni sektor i pojedinci”.

Ministarstvo će se tokom jeseni fokusirati i na Predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, čiji je cilј zaštita jezika i ćiriličkog pisma kao neoutuđivog dela srpske kulturne baštine, najavio je Vukosavljević.

“Jezik i pismo spadaju u pitanja identiteta svakog naroda i njegove kulture i samim tim moraju biti predmet zaštite od strane države. Zaštita ćirilice i jezika od izuzetne su važnosti za kulturološki opstanak društva i naroda i predstavlјaju pokušaj da se odstrane ili svedu na najmanju meru negativni efekti procesa globalizacije”, naveo je Vukosavlјević, dodajući da se prilikom izrade predloga za izmenu i dopunu tog zakona radna grupa Ministarstva rukovodila dobrom praksom zaštite jezika i pisma iz više zemalјa, između ostalog i nekih članica Evropske unije.

U okviru međunarodne saradnje, Vukosavljević je najavio da otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu do kraja godine, što je istakao kao epohalni iskorak u kulturnoj diplomatiji.

Kulturni centar Srbije biće smešten u najelitnijoj umetničkoj četvrti Pekinga, pored kulturnih centara najvećih i najrazvijenijih zemalјa.

“Značaj otvaranja srpskog kulturnog centra u Pekingu ne ogleda se samo u podatku da Srbija duže od 40 godina nije otvorila svoje 'kulturno predstavništvo' u svetu, već pre svega u činjenici da ćemo realizacijom tog projekta dobiti retko ponovlјivu priliku da na doličan način predstavimo našu kulturu u najmnogolјudnijoj zemlјi sveta i najbrže rastućoj svetskoj ekonomiji", izjavio je Vukosavlјević i najavio otvaranje kulturnih centara u Moskvi, Berlinu i Trstu.

Vukosavljević je najavio i nastupe Srbije na sajmovima knjiga u Pekingu, Frankfurtu i Moskvi, kao i predstavljanje akcije “Negujmo srpski jezik u Beču, Berlinu i Trstu, te u Cirihu i Bernu.

Ministarstvo kulture i informisanja nastojaće i da, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Filološkim fakultetom u Beogradu, obnovi rad srpskih lektorata u inostranstvu, budući da je ugašen veliki broj katedri za srpski jezik u svetu i da su ih preuzele katedre za druge jezike sa prostora bivše Jugoslavije.

Vukosavlјević je naveo i da je Ministarstvo kulture, u skladu sa preporukama bibliotekara, opredelilo sredstva kojima su za sve biblioteke u Srbiji nabavlјene knjige “Dugo kretanje između klanja i oranjaMilorada Ekmečića, “Kulturna istorija SrbaJovana Deretića i “Velika Srbija - stvarnost i mitČedomira Popova.

(SEEcult.org)

*Tekst je nastao u okviru projekta “Put strateškog dokumenta”, sufinansiranog od Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.