• Search form

15.03.2016 | 17:00

Urednici KCB-a osudili cenzuru

Urednici KCB-a osudili cenzuru

Programski sektor Kulturnog centra Beograda izrazio je protivljenje odluci i postupku v.d. direktorke KCB Ivone Jevtić da ukloni deo izložbe Kameradesa „Dirty Season- Necenzurisano“ i tako cenzuriše njen sadržaj i prouzrokuje prevremeno zatvaranje.

Zaposleni u KCB-u podržali su saopstenjem odluku fotografskog kolektiva Kamerades o prevremenom zatvaranju izložbeDirty Season - Necenzurisano“, koja je 10. marta otvorena u galeriji Artget KCB-a.

“Profesionalna obaveza nas zaposlenih u kulturi jeste otvaranje prostora za umetnike / umetnice / umetničke grupe i druge autore, a nikako ukidanje i ograničavanje kulturne produkcije. Podržavanje slobode izražavanja, kritičkog mišlejnja i poštovanje integriteta umetničkog rada osnovne su vrednosti na kojima bi trebalo da počiva rad u institucijama kulture i umetnosti“, stoji u saopštenju, objavljenom na Fejsbuku.

V.d. direktorka KCB-a Ivona Jevtić negirala je da je izložba Kameradesa cenzurisana, navodeći da je u pitanju nesporazum.

Povodom odluke Kameradesa da iz Artgeta povuku izložbu u znak protesta zbog cenzure, Ivona Jevtić navela je u pisanoj izjavi da je “do nesporazuma došlo, jer su uklonjena četiri postera, ne fotografije, koji su se nalazili na staklenom delu (prozorima) za čije je postavlјanje neophodna dozvola Zavoda za zaštitu spomenika”.

Kao drugi razlog za nesporazum, Ivona Jevtić je navela da su programski direktor i umetnički direktor to učinili mimo njenog znanja.

Prema njenim rečima, na mestu uklonjenih plakata trebalo bi da bude postavljen ćirilični natpis naziva KCB-a.

Kolektiv Kamerades najavio je povlačenje svoje izložbe “Dirty Season – Necenzurisano” iz galerije Artget i pozvao javnost da mu se pridruži 15. marta u 16 sati.

Iz izloga galerije Artget, koji gleda na Trg republike, skinute su fotografije oštećenih predizbornih plakata različitih političkih stranaka - naprednjaka, socijalista, radikala...

Povodom skidanja tih fotografija, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) zatražila je od gradskih vlasti smenu v.d. direktorke KCB-a. NKSS je pozvala sve autore na bojkot KCB-a do smene direktorke, a javnost da izrazi podršku kolektivu Kamerades prisustvom javnom povlačenju ostatka izložbe iz galerije Artget.

(SEEcult.org)

Edinburgh Art, 1973, autor casopisa Moment Biljana Tomic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.