• Search form

21.03.2017 | 22:53

Umetnost s Balkana u Londonu

Umetnost s Balkana u Londonu

Izložba savremenih umetnika sa Balkana “Interruption” biće otvorena 6. aprila u klubu “Library” u Londonu, a obuhvata više od 40 radova autora iz regiona koji su prepoznatljivi po društvenom angažmanu i jedinstvenom razumevanju različitih apsurda koji čine savremeni život i politiku.

Postavku čine slike, crteži, grafike, skulpture, fotografije i video radovi, koji do sada nisu izlagani u Londonu, najavila je organizacija Contemporary Balkan Art (CoBA), organizator izložbe “Interruption”, na kojoj učestvuju umetnici: Dragos Burlacu, Mirza Dedać, Lidija Delić, Aleksandar Dimitrijević, Stanimir Genov, Nemanja Golijanin, Nina Ivanović, Tadija Janičić, Žolt Kovač, Iva Kuzmanović, Petar Mirković, Jovana Mladenović, Nemanja Nikolić, Emir Šehanović i Marija Šević.

Prema navodima organizatora, period tranzicije Balkana - od kolapsa jugoslovenskog socijalizma do danas, karakterišu različiti oblici prekida, uključujući ekonomske neizvesnosti, kulturne preokrete i demografske promene. Pritisci i neizvesnosti, koji nastaju usled turbulencija na svetskoj političkoj sceni, kao što su bregzit, izbor Donalda Trampa za predsednika SAD i sve prisutnija desnica u Evropi, poručuju da se “balkansko iskustvo” može zapravo posmatrati kao svojevrsni mejnstrim.


  Tadija Janičić, She Went with Another Man and Took the Cat, 2016.

Svi umetnici na izložbi bave se odnosima u kontekstu specifičnog geografskog i kulturnog prostora Balkana, bilo da su iz Rumunije, Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine ili Crne Gore.

CoBA prvi put na jednom mestu okuplja umetnike – susede koje karakteriše zajednička autorefleksija kao posledica stanja i procesa kroz koje prolaze. Doživljaj realnosti i vlastito pozicioniranje u njoj svedoči o položaju umetnika u aktuelnom trenutku.

  Emir Šehanović, Mlada, 2013. 

Izložba, kako je navedeno u pratećem tekstu, istražuje uticaj različitih smetnji kako na samospoznaju, tako i na životne teškoće koje proizilaze iz složenog nacionalnog identiteta, muškog feminizma, paganske tradicije i sujeverja i, na kraju, brutalizma.

   Jovana Mladenović, Monument, 2016.

U radovima zastupljenih umetnika primetne su relacije prema sadržajima koji ističu intimne i svakodnevne momente, zabežene u vidu jednostavnog i blago apstraktnog. S druge strane, postoje autori u čijim se radovima registruje aproprijacija kodova popularne kulture. Negde je prisutna i jasna promena uslovljena sukobom društvenih i političkih odnosa. To su sve elementi koji se provlače kroz prostore bivših socijalističkih zemalja, gde se ta pitanja i danas intenzivno istražuju.


   Dragos Burlacu, Autoportret, 2014.

   Lidija Delić, Soap Bubbles, 2016.

Izložba “Interruption” biće otvorena u klubu Library u Kovent Gardenu (112 St Martin’s Lane, WC2N 4BD) do 11. maja.

To je treća izložba neprofitne organizacije CoBA, koja zastupa i promoviše umetnike sa Balkana čiji je značaj potvrđen na domaćoj i međunarodnoj umetničkoj sceni.

U okviru izložbe, najavljeni su i razgovori sa umetnicima Marijom Šević, Tadijom Janičićem, Petrom Mirkovićem i fotografkinjom Jovanom Mladenović, a na zatvaranju, 11. maja, predviđen je razgovor o novoj knjizi Marine AbramovićWalk Through Walls” – nedavno objavljenoj biografiji međunarodno najpoznatije umetnice iz Srbije i sa Balkana, koja živi i radi u Njujorku.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.