• Search form

25.11.2013 | 17:21

Umetnici traže povećanje budžeta za kulturu

Umetnici traže povećanje budžeta za kulturu

Reprezentativna umetnička udruženja u Srbiji pozvala su Vladu i Skupštinu Srbije da povećaju budžet za kulturu u 2014. godini, ocenjujući da je predloženi iznos neodrživ, posebno za umetničko stvaralaštvo.

Koordinacioni odbor reprezentativnih umetničkih udruženja zatražio je 25. novembra hitan sastanak sa nadležnima radi razjašnjenja svih nejasnoća i nedoumica u vezi sa Predlogom budžeta za 2014. godinu, kojim je za celokupno savremeno stvaralaštvo planirano svega 224.303.000 dinara, što je manje od 2 miliona evra.

Navodeći da je to “svakako nedovoljno za iole ozbiljniju podršku savremenom stvaralaštvu”, KOO napominje da iz Predloga budžeta nije pritom jasno na koji način će taj novac biti raspodeljen i kolika sredstva će biti namenjena za projekte u kulturi.

Predlogom budžeta, kako je nevedeno u pismu nadležnima, posebno su teško teško pogođena reprezentativna umetnička udruženja u kulturi, jer su planirana izdvajanja za njihovo finansiranje obavljanja poverenog posla, predviđenog Zakonom u kulturi, više nego prepolovljena.

Sredstva za te svrhe smanjena su sa ionako nedovoljnih 19.240.000 dinara na “nepodnošljivo niskih 9.390.000 dinara”, naveo je KOO umetničkih udruženja, insistirajući na povećenju budžetskog procenta.

“Ovo smanjenje će onemogućiti funkcionisanje reprezentativnih umetničkih udruženja. Najiskrenije se nadamo da to nije cilj i da sami razumete važnost reprezentativnih umetničkih udruženja u kulturi i njihovu ulogu”, naveo je KOO u pismu zvaničnicima vlade i parlamenta.

Ističući da su ispravke predloženog budžeta i neophodne i još uvek moguće, KOO je zatražio od Vlade Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva kulture i informisanja, Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije i predsednika poslaničkih grupa, da još jednom razmotre povećanje procenta za kulturu na 1,2%.

“Ukoliko ne naiđemo na dobru volju i spremnost za saradnju, nastavićemo javni protest započet u junu i bićemo prinuđeni da se obratimo najširoj javnosti, pozovemo umetnike iz cele zemlje da reaguju, kao i evropske i druge svetske institucije”, poručio je KOO 17 reprezentativnih umetničkih udruženja.

To su Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS), Udruženje filmskih glumaca Srbije (UFGS), Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), Udruženje književnika Srbije (UKS), Udruženje dramskih pisaca Srbije (UDPS), Udruženje književnih prevodilaca Srbije (UKPS), Srpsko književno društvo (SKD), Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS), Udruženje kompozitora Srbije, Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), Udruženje orkestarskih umetnika Srbije (UOUS), Udruženje scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije (USUS), Asocijacije srpskih arhitekata (ASA), Savez estradno muzičkih umetnika Srbije (SEMUS) i Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

Pismo sa zahtevima udruženja poslato je premijeru Ivici Dačiću, ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu, ministru finansija Lazaru Krstiću, predsednici Odbora za kulturu Skupštine Srbije Vesni Marjanović i predsednicima svih poslaničkih grupa Skupštine Srbije.

Odbor za kulturu Skupštine Srbije, inače, usvojio je 25. novembra predlog da formira radnu grupu  koja bi se bavila pitanjima umetničkih udruženja.

Sednica Odbora za kulturu Skupštine Srbije bila je posvećena budžetu za kulturu za 2014. godinu, koji je porjektovan na 16,1 milijardi dinara, a predstavio ga je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Dejan Ristić, nazivajući ga razvojnim i najavljujući određene izmene do konačnog izjašnjavanja parlamenta.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.