• Search form

10.08.2015 | 11:41

U slavu ženskog stripa

U slavu ženskog stripa

Strip kolektiv Komikaze gostuje u Puli projektom “Femicomix” kojim predstavlja 17 autorki iz regiona i sveta, polazeći od ideje da je stripovsko stvaralaštvo žena budućnost stripa kao forme, odnosno medija.

Projekat “Femixomix” obuhvata izložbu, katalog izložbe/A3 mapu postera “Izložba za poneti”, štand i DIY radionicu bedževa “Beđomatik”, a biće predstavljen od 15. do 22. avgusta u prostoru Zadruge Praksa.

Projekat predstavlja radove Nine Bunjevac (Kanada), Amandine Meyer (Francuska), Amande Baeza (Portugal), Bojane Bogavac (Crna Gora), Ivane Pipal, Petre Brnardić, Petre Balekić, Ene Jurov, Dunje Janković i Line Rica iz Hrvatske, Nele Broenner (Nemačka), Neje Tomšič i Petre Varl iz Slovenije, Katie Woznicki (SAD/Srbija), Agneizske Piksa (Poljska), Anne Ehrlemark (Švedska) i Ivane Armanini (Hrvatska/Slovenija).

Prema navodima Ivane Armanini, koja vodi Komikaze, ženski strip ne postoji u estetskom smislu, a uobičajeno je mišljenje da žene strip i ne zanima. Ipak, u autorskom stripu, koji balansira na granici stripa, street arta, akcije, apstrakcije i eksperimenta, sve je više žena. Smatrajući stoga potrebnim da se scena, koja je sama po sebi sklona samozatajenju, prepozna, definiše i afirmiše, Komikaze su kao jednu od misija ustanovile upravo afirmaciju ženskih autora. Kako bi potencijal ženskog stvaralaštva u stripu učine vidljivijim i pristupačnijim široj javnosti, Komikaze koriste kako ukoričene brojeve svog časopisa, tako i istoimeno onlajn izdanje.

Izložba “Femicomix”, kojom su Komikaze gostovale nedavno i na festivalu Crack u Rimu, nastoji da velikim plakatima pruži pregled raznovrsnih autorskih poetika i uživo predstavi publici autorke čije je radove mogla prethodno pratiti preko različitih izdanja Komikaza.

Autorke iz Hrvatske, regiona i sveta, kako je navela Asja Bakić u pratećem tekstu, zajedno daju izuzetno zanimljivu i kompleksnu sliku onoga što alternativna strip scena danas nudi. Panorama koju “Femicomix” pruža sastavljena je fragmentarno, ali uzimajući od svake autorke pomalo, izložba stvara koherentnu vizuelnu celinu u kojoj se izmenjuju apstraktni obrisi sa konkretnim prizorima svakodnevnice, crno-beli crtež sa ekspresivnim kadrovima u visoko kontrastnim bojama. Likovni izrazi autorki se uzajamno prepliću i nadopunjuju, razbijajući monotoniju i terajući pogled da luta od kadra do kadra, kao da svaki sledeći plakat nastavlja priču prethodnog.

Autofikcija Amande Baezae, na primer, posve je komplementarna onoj Petre Brnardić, bez obzira na to što jedna pripoveda čistim linijama, a druga kolažno. Petra Varl, s druge strane, sklona je ironiji, kao i Katie Woznicki, iako joj je crtež minimalistički, za razliku od njenog šarolikog. Sve su strip crtačice, međutim, podjednako sklone ironizovanju same stripovske forme koju autorskim intervencijama neprestano dovode do njene granice, potvrđujući zapravo tezu Ivane Armanini da je snaga njihovog izraza budućnost medija kojim se bave - budućnost same strip umetnosti.

Autorke zastupljene na izložbi ne boje se eksperimenta, odnosno spajanja ispovednog tona s apstraktnijim likovnim rešenjima, navela je Asja Bakić, napominjući da je najvažnije od svega što se “Femicomix” bori protiv predrasude da je strip forma koja prvenstveno odgovora muškarcima i njihovom “pubertetskom” senzibilitetu i odgoju.

Izložba “Femicomix” pokazuje da strip ne diskriminiše na osnovu roda i pola - mlade autorke suvereno vladaju strip formom i savršeno kontrolišući medij, prenose elaborirane umetničke vizije na kojima bi im mogli pozavideti mnogi, navela je Asja Bakić povodom izložbe u Puli, koja će gostovati od 29. septembra do 19. oktobra i u Kinu Šiška u Ljubljani, u okviru festivala “Mesto Žensk”.

Projekat "Femicomix" predstavljen je premijerno na nedavnom festivalu Crack u Rimu - najvećoj manifestaciji nezavisnog autorskog stripa i ilustracije u Evropi, na kojem su Komikaze učestvovale sedmi put.

Projekat su podržali Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Hrvatske i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Zagreba.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću