• Search form

10.08.2015 | 11:41

U slavu ženskog stripa

U slavu ženskog stripa

Strip kolektiv Komikaze gostuje u Puli projektom “Femicomix” kojim predstavlja 17 autorki iz regiona i sveta, polazeći od ideje da je stripovsko stvaralaštvo žena budućnost stripa kao forme, odnosno medija.

Projekat “Femixomix” obuhvata izložbu, katalog izložbe/A3 mapu postera “Izložba za poneti”, štand i DIY radionicu bedževa “Beđomatik”, a biće predstavljen od 15. do 22. avgusta u prostoru Zadruge Praksa.

Projekat predstavlja radove Nine Bunjevac (Kanada), Amandine Meyer (Francuska), Amande Baeza (Portugal), Bojane Bogavac (Crna Gora), Ivane Pipal, Petre Brnardić, Petre Balekić, Ene Jurov, Dunje Janković i Line Rica iz Hrvatske, Nele Broenner (Nemačka), Neje Tomšič i Petre Varl iz Slovenije, Katie Woznicki (SAD/Srbija), Agneizske Piksa (Poljska), Anne Ehrlemark (Švedska) i Ivane Armanini (Hrvatska/Slovenija).

Prema navodima Ivane Armanini, koja vodi Komikaze, ženski strip ne postoji u estetskom smislu, a uobičajeno je mišljenje da žene strip i ne zanima. Ipak, u autorskom stripu, koji balansira na granici stripa, street arta, akcije, apstrakcije i eksperimenta, sve je više žena. Smatrajući stoga potrebnim da se scena, koja je sama po sebi sklona samozatajenju, prepozna, definiše i afirmiše, Komikaze su kao jednu od misija ustanovile upravo afirmaciju ženskih autora. Kako bi potencijal ženskog stvaralaštva u stripu učine vidljivijim i pristupačnijim široj javnosti, Komikaze koriste kako ukoričene brojeve svog časopisa, tako i istoimeno onlajn izdanje.

Izložba “Femicomix”, kojom su Komikaze gostovale nedavno i na festivalu Crack u Rimu, nastoji da velikim plakatima pruži pregled raznovrsnih autorskih poetika i uživo predstavi publici autorke čije je radove mogla prethodno pratiti preko različitih izdanja Komikaza.

Autorke iz Hrvatske, regiona i sveta, kako je navela Asja Bakić u pratećem tekstu, zajedno daju izuzetno zanimljivu i kompleksnu sliku onoga što alternativna strip scena danas nudi. Panorama koju “Femicomix” pruža sastavljena je fragmentarno, ali uzimajući od svake autorke pomalo, izložba stvara koherentnu vizuelnu celinu u kojoj se izmenjuju apstraktni obrisi sa konkretnim prizorima svakodnevnice, crno-beli crtež sa ekspresivnim kadrovima u visoko kontrastnim bojama. Likovni izrazi autorki se uzajamno prepliću i nadopunjuju, razbijajući monotoniju i terajući pogled da luta od kadra do kadra, kao da svaki sledeći plakat nastavlja priču prethodnog.

Autofikcija Amande Baezae, na primer, posve je komplementarna onoj Petre Brnardić, bez obzira na to što jedna pripoveda čistim linijama, a druga kolažno. Petra Varl, s druge strane, sklona je ironiji, kao i Katie Woznicki, iako joj je crtež minimalistički, za razliku od njenog šarolikog. Sve su strip crtačice, međutim, podjednako sklone ironizovanju same stripovske forme koju autorskim intervencijama neprestano dovode do njene granice, potvrđujući zapravo tezu Ivane Armanini da je snaga njihovog izraza budućnost medija kojim se bave - budućnost same strip umetnosti.

Autorke zastupljene na izložbi ne boje se eksperimenta, odnosno spajanja ispovednog tona s apstraktnijim likovnim rešenjima, navela je Asja Bakić, napominjući da je najvažnije od svega što se “Femicomix” bori protiv predrasude da je strip forma koja prvenstveno odgovora muškarcima i njihovom “pubertetskom” senzibilitetu i odgoju.

Izložba “Femicomix” pokazuje da strip ne diskriminiše na osnovu roda i pola - mlade autorke suvereno vladaju strip formom i savršeno kontrolišući medij, prenose elaborirane umetničke vizije na kojima bi im mogli pozavideti mnogi, navela je Asja Bakić povodom izložbe u Puli, koja će gostovati od 29. septembra do 19. oktobra i u Kinu Šiška u Ljubljani, u okviru festivala “Mesto Žensk”.

Projekat "Femicomix" predstavljen je premijerno na nedavnom festivalu Crack u Rimu - najvećoj manifestaciji nezavisnog autorskog stripa i ilustracije u Evropi, na kojem su Komikaze učestvovale sedmi put.

Projekat su podržali Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Hrvatske i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Zagreba.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.