• Search form

04.05.2018 | 13:37

U hodnicima interneta

U hodnicima interneta

Međunarodna izložba “U hodnicima interneta” Diplo fondacije, koja kroz umetničke radove predstavlja pravi presek digitalnih pitanja današnjice, biće otvorena od 7. do 11. maja u Parobrodu u Beogradu, a obuhvata i diskusiju o savremenim tokovima podataka u svetlu aktuelnih događaje narušavanja privatnosti podataka na društvenim mrežama.

Originalno održana u sklopu foruma Ujedinjenih nacija o upravljanju internetom (IGF), izložba pruža mogućnost publici da iskusi tačke susreta umetnosti i zakonskih okvira, životnih priča, tehnoloških protokola, fotografija mačaka i tajnih poruka.

Na izložbi učestvuju: Andre Kastro, Danijel Suher, Ejmi Suo Vu, Oven Mandi, Sebastijan Šmig i Silvio Loruso.

Koncipirana je kao mreža koja se prostire na dva sprata, kroz nekoliko prostorija, pri čemu svaki rad nudi informacije o digitalnom pitanju kojim se bavi. Preko zaštite podataka i privatnosti, moguće je pratiti znakove na putu koji vode do pitanja pristupa, enkripcije, odnosa roda i tehnologije, te  do sistema imena domena.

Za dodatnu orijentaciju unutar postavke, biće svakodnevno organizovane vođene ture, počev od stručnog vođenja na otvaranju.

Za 10. maj najavljena je diskusija na temu savremenih tokova podataka kroz razmenu iskustava prava, umetnosti, digitalnih politika.

Podaci i privatnost, kako podsećaju organizatori, godinama se nisu smatrali pitanjima koja dotiču svakodnevnu i ličnu stvarnost većine javnosti. Slučaj Edvarda Snoudena 2013. godine doveo je do saznanja da vlade širom sveta koriste lične podatke kako bi pratile kretanje i komunikaciju svojih građana. Nedavnim skandalom Kembridž analitike, saslušanjem osnivača Fejksbuka Marka Cukerberga i pokretom Delete Facebook, ljudi počinju sve više da shvataju moć koju kompanije imaju nad velikim količinama ličnih podataka.

Cilj diskusije je da pokrene razgovor o načinima na koje podaci utiču na živote ljudi. Kroz perspektive zakonodavstva, umetnosti, teorije medija i digitalnih politika, biće pokrenute teme o različitim pristupima za koje je moguće zalagati se da bi se bolje razumele te problematike. U razgovoru će biti reči i o Kembridž analitici i GDPR-u, kao i o projektima koji koriste digitalne medije i umetničke intervencije kao posrednike za bolje razumevanje tehničkih pitanja, a biće ponuđeni i neki praktični alati uz međusobno razgledanje podataka.

U diskusiji će učestvovati Danilo Krivokapić (SHARE Fondacija), Darija Medić (Diplo fondacija), Laura Henderson (Opservatorija za digitalne politike Univerziteta u Pensilvaniji) i Uroš Krčadinac (Fakultet za medije i komunikacije).

Događaj organizuju Diplo fondacija, SHARE Fondacija i Opservatorija za digitalne politike Univerziteta u Pensilvaniji, u saradnji sa Ustanovom kulture Parobrod.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.