• Search form

09.09.2017 | 13:12

Tuga povodom smrti Samardžića

Tuga povodom smrti Samardžića

Smrt velikog glumca Ljubiše Samardžića dočekana je sa tugom širom regiona, uz medijske napise o odlasku legende srpske i jugoslovenske kinematografije i podsećanje kolega, prijatelja i mnogobrojnih poštovalaca na društvenim mrežama na njegove nezaboravne uloge.

Jugoslovenska kinoteka, kojoj je Samardžić poklonio svoje mnogobrojne nagrade i priznanja, najavila je da će u oktobarskom programu obeležiti odlazak slavnog glumca, između ostalog, i velikom filmskom retrospektivom.

Povodom smrti Samardžića, saučešće njegovoj porodici uputili su predsednica Skupštine Srbije i Odbora za kulturu i informisanje Maja Gojković, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spolјnih poslova Ivica Dačić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Maja Gojković navela je da je sa neizmernom tugom primila vest o odlasku Samardžića, koga “jedinstveno delo, kojim je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija i kojim je proslavio i zadužio jugoslovensku, srpsku i svetsku kinematografiju” svrstava “u red besmrtnika sedme umetnosti”.

Dačić je istakao da su talenat Samardžića i posebnost koju je nosio u sebi osvojili srca brojne publike širom nekadašnje Jugoslavije. Kako je naveo, svog prijatelјa Samardžića zauvek će pamtiti kao čoveka koji je i u najtežim trenucima uvek poštovao čoveka, spreman da mu pruži podršku i pomoć.

Vukosavljević je istakao da je je Samardžić “obeležio veliku epohu domaće kinematografije” i da je “svoj glumački dar utkao u mnoštvo velikih uloga, što ga je činilo jednim od najomilјenijih glumaca na ovim prostorima”. “Za sve što je učinio tokom bogate karijere, Ljubiši Samardžiću dugujemo jedno ogromno hvala. Ostaju njegovi filmovi i TV serije, da sećaju na veliko ime našeg glumista, jedinstveni šarm i lakoću igre”, naveo je Vukosavlјević u telegramu saučešća porodici i prijatelјima Samardžića, saopštilo je Ministarsvo kulture.

Mali je istakao je da će Samardžić biti upamćen kao neponovlјiv umetnik, izuzetno talentovan i šarmantan, uz čije filmove i serije su odrastale generacije Beograćana. Samardžić će, “upravo kroz svoju umetnost, nastaviti da živi večno, i ostaće jedno od najznačajnijih imena našeg glumišta i kulture uopšte. Beograd će čuvati uspomenu na njega i sa ponosom će ga se sećati:, naveo je Mali u telegramu saučešća.

Samardžić je preminuo u 81. godini u Beogradu posle duge i teške bolesti, ostavivši iza sebe više od stotinu filmskih i televizijskih ostvarenja. Osim kao glumac, ostaće zapamćen i kao reditelj i producent.

Povodom smrti Samardžića, Radio-televizija Srbije prikazaće 9. septembra na Prvom programu biografski film "Panta rei" u produkciji njegove kuce Sinema dizajn, kojim je u martu otvoren 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkog filma, a Samardžić se prvi put pojavio u javnosti posle dužeg vremena i teške operacije. Taj film pripredstavlja dokumentarni prikaz proteklog vremena kroz svedočanstvo Samardžića kao naratora, počev od skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV do bogate profesionalne karijere i detalja iz privatnog života. Samardžić je oslikao portret domaće kinematografije čiji je bio integralni deo od 50-ih godina 20. veka do danas. Sa toplinom je podsetio na zlatno doba jugoslovenskog filma, pominjući reditelje i glumce sa kojima je najviše sarađivao, od Puriše Đorđevića, Branka Bauera i Saše Petrovića, preko Žike Mitrovića, Hajrudina Krvavca, Krste Papića, Boštjana Hladnika, Ivana Hetriha do Milene Dravić, Velimira Bate Živojinovića, Borisa Dvornika, Pavla Vuisića..

RTV Slovenije podsetila je na njegov bogat opus izdvajajući posebno filmove “Po isti poti se ne vračaj” (Ne vraćaj se istim putem) Jože Babiča i “Peščani grad” Boštjana Hladnika, po čijem je junaku i dobio nadimak Smoki. Za Sloveniju ga je vezivao i Bled, gde je upoznao suprugu Mirjanu.

HRT je, takođe ističući njegove nezaboravne uloge, podsetila i da je govorio da potiče iz rudarske porodice i da je još kao dete zapamtio nešto vrlo bitno - poštovanje čoveka po svaku cenu i požrtvovnost za svakoga.

“Uvek sam u igru unosio srce i iskrenost, želeći da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost bila je presudna za to što imam veliki kredibilitet među autorima i kolegama”, govorio je u intervjuima Samardžić.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću